Vijesti / Ostalo

tisuće hrvata ga uzimaju

Bura zbog lijeka, liječnik objasnio razlike između novog i starog lijeka

Doktor Jozo Jeličić gostovao je u emisiji RTL televizije i objasnio razliku između nuspojava vezanih uz lijek Euthyrox koji se koristi za liječenje štitnjače

Euthyrox, lijek koji piju tisuće Hrvata zbog poremećaja rada štitnjače, s novom formulacijom ovih dana digao je pravu buru. Mnogi su se javili s nuspojavama i prestali uzimati lijek.

Pojavile su se i dezinformacije da je lijek u Francuskoj zabranjen i povučen. Iz Agencije za lijekove umiruju, prijavite sve nuspojave, a nova formulacija lijeka je sigurna i djelotvorna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

One koji uzimaju lijek u razgovoru za RTL Danas umirio je i endokrinolog Jozo Jelčić.

"Svi pacijenti su na novoj formulaciji, od 1. listopada je lijek kod nas. Bio je prisutan desetljećima, a promijenio se jedan dio lijeka na koji se veže sam hormon. Doza i vrsta hromona je identična, a ono što se promijenilo je podloga, gdje je umjesto laktoze stavljen manitol jer velki dio ljudi ima intoleranciju na laktozu, mogu potencijalno zbog toga imait drugačiju apsorpciju lijeka i zato je promijenja formulacija. Dodat je citat, povećana je stabilnost lijeka koji sad ima dulji rok trajanja i zapravo je cilj bio da se dobije stabilniji dugotrajniji lijek", rekao je Jelčić.

Kaže da u svojoj praksi dosad nije imao problema s novom formulaciji.

"Ono što sam vidio, to je najprije bilo u Francuskoj pred dvije godine, u to vrijeme je bio bum nuspojava, no to se sada stišalo. Ja kod svojih pacijenata nisam zabilježio takve nuspojave niti iznenađujuće oscilacije u nalazima", kazao je.

Kada se počne uzimati novi lijek, preporuča se napraviti kontrolne nalaze nakon mjesec dana. "Ako se i nađe promjena u nalazima, to ne bi trebao biti problem, to se korigira dozom, a doze korigiramo svakodnevno".

Neki pacijenti su ipak odlučili potražiti stari lijek na tržištu i uzimaju ga nakon što su uzimali novi.

"Što se tiče lijeka, on je identitačn, nema bojazni. Ako je netko lakše podnosio stari lijek, onda je to u redu, ali stalne promjene nisu dobre", rekao je Jelčić.


Izdvojeno

Reci što misliš!