Vijesti / Ostalo

crno tržište oružja

Ubojica iz Splita za pokolj je izabrao kalašnjikov: Istražili smo je li ga teško kupiti u Hrvatskoj

Legalno ga mogu imati policija i vojska, a ilegalno tko god ima 15 minuta vremena da ga naruči s "one strane" interneta, preko Dark Weba

Filip Zavadlav smaknuo je trojicu mladića u Splitu kalašnjikovom. Možda niste znali, ali AK 47 smatra se najsmrtonosnijim oružjem 20. stoljeća. Tom su puškom ubijeni milijuni ljudi.

U ratu u Hrvatskoj, u Afganistanu, Iraku, u Siriji, u ratu u Vijetnamu, u smaknućima meksičkih narkokartela, u pariškim terorističkim napadima, u splitskim uličnim obračunima, u sukobima američkih bandi...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sovjetsko oružje Vladimir Putin smatra simbolom kreativne genijalnosti Rusa, nalazi se i na zastavi Mozambika, Hezbolaha, ali i Iranske revolucionarne garde. I može se nabaviti za tili čas. Neki tvrde: čak i lakše, brže i jeftinije nego obični pištolj! Kalašnjikov je ubio više ljudi nego atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Patentirao ga je 1947. Rus Mihail Kalašnjikov, a godinu kasnije postaje službeno oružje Crvene armije. Kasnije je ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje na svijetu sa 100 milijuna komada u upotrebi.

"Ako govorimo o općoj popularnosti kalašnjikova kao oružju, vojnom oružju u naoružanju određenih država, onda možemo reći da se radi o jednostavnom, pouzdanom i robusnom oružju. Zašto je ono prisutno na crnom tržištu, dakako da su odgovorna ratna zbivanja na području bivše Jugoslavije", rekao je Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za vatreno i hladno oružje.

Filip Zavadlav
PROFIL ZLOČINCA Psihijatar o ljudima koje podržavaju splitskog ubojicu: ''Poručuju da se žele boriti protiv dilera...''

Legalno ga mogu imati policija i vojska, a ilegalno tko god ima 15 minuta vremena da ga naruči s "one strane" interneta, preko Dark Weba. Mi smo ga ondje pronašli po cijeni od 800 dolara, a jugoslavenska inačica Zastava nešto je jeftinija i košta 590 dolara. A ne mora se čak ići na Dark Web da bi se naručio kalašnjikov. Recimo, ova stranica na internetu čak nudi dijelove za kalašnjikov koje dostavlja i u Hrvatsku.

O njegovoj popularnosti na ovim prostorima govori i to da ga je opjevao Goran Bregović. Ali šalu na stranu, to što ga pod krevetom možda ima i vaš susjed, a da vi to ne znate, e to je ozbiljan problem.

"Nezakonito oružje nije problem samo Hrvatske, to je problem svijeta i to je problem Europske unije. Cijeli svijet ima problema s ilegalnim oružjem. Prema jednom od dokumenata Europske komisije otprije nekoliko godina, pokazalo se da na području EU postoji 80 milijuna komada oružja u nezakonitom posjedovanju", ističe Filip Dragović, iz Instituta za sigurnosne politike.

Čak 90 posto kaznenih djela u Hrvatskoj počinjeno je ilegalnim kaznenim oružjem. Ministarstvo unutarnjih poslova od 2007. provodi akciju "Zbogom oružje" kojom poziva građane da bez sankcija predaju oružje. Svi koji se odluče na to nikako ga ne trebaju u postaju nositi sami nego pozvati policiju koja u civilu dolazi po njega.

"Treba postaviti pitanje: zašto nije u većem broju vraćeno ispravno oružje? Očito je da postoji među građanstvom određeno nepovjerenje u državne institucije, u državu kao takvu i da građani se odlučuju zadržati upotrebljivo vatreno oružje kod sebe, u privatnom vlasništvu", kazao je Gvozdanović.

Legalno je u hrvatskim kućanstvima oko 200.000 komada oružja. Većinom su to lovačke puške.

"Kad položite lovački ispit, dobijete lovačku iskaznicu ako se učlanite u neko društvo. Nakon toga idete u nadležnu policijsku postaju i podnosite zahtjev za nabavu oružja. Nakon tri tjedna dobijete odobrenje kad prođete proceduru, tu je uključen i liječnik opće prakse koji daje mišljenje", pojasnila je Jasna Kamenički, direktorica trgovine s lovačkom opremom.

Nakon kupnje puške dobiva se oružani list i osoba je tada vlasnik legalnog oružja. Kazne za nezakonito posjedovanje oružja kreću se od pet do 40.000 kuna ili zatvorska kazna do 60 dana.

"Ono što ja mislim da je najvažnija stvar u Hrvatskoj jest da mi nemamo organizirane kriminalne grupe koje se bave krijumčarenjem oružja i mi nemamo nekakvih velikih skladišta tog nezakonitog oružja", upozorio je Dragović.

Ali, problem je što ne postoje saznanja o tome tko sve u svom ormaru ili podrumu nezakonito drži kalašnjikov ili neko drugo vatreno oružje.


Izdvojeno

Reci što misliš!