Vijesti / Ostalo

ugrožen izvoz

Ptičja gripa prijeti: U Mađarskoj su morali usmrtiti čak 115 tisuća pataka

Ptičja gripa prijeti: U Mađarskoj su morali usmrtiti čak 115 tisuća pataka
Damir Spehar/PIXSELL

Nije opasna za ljude, ali jest za gospodarstvo - Hrvatska godišnje izvozi oko 15.000 tona peradi

Visokopatogena ptičja gripa nedavno se pojavila u Poljskoj i Slovačkoj, a u srijedu je objavljeno da su slučajevi ptičje gripe H5N8 otkriveni i u Rumunjskoj i Mađarskoj.

Opasan soj ptičje gripe otkriven je na velikoj farmi pataka na istoku Mađarske, objavila je mađarska Nacionalna agencija za sigurnost prehrambenog lanca, dva dana nakon pojave prvog slučaja u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o jako patogenom soju virusa H5N8 koji se početkom siječnja pojavio i u Poljskoj. Mađarska agencija objavila je da je u tijeku usmrćivanje svih 115.000 pataka na spomenutoj farmi nakon što je početkom tjedna eutanizirano više od 50.000 purana ne bi li se zaustavilo širenje virusa.

Bolest u Europi zasad nije prešla na ljude. Rumunjska je objavila pojavu virusa ptičje gripe H5N8 na jednoj farmi na sjeverozapadu zemlje. Od virusa je uginulo 11.190 ptica od njih 18.699 u jatu u regiji Maramures pokraj granice s Ukrajinom i Mađarskom. Ostale ptice iz jata su usmrćene. U Rumunjskoj je riječ o prvoj takvoj epidemiji u tri godine.

Iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede navode da je "influenca ptica zarazna virusna bolest ptica, uključujući perad".

"Zaraza domaće peradi virusom influence ptica prouzročuje dva glavna oblika te bolesti koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni kod većine vrsta peradi uzrok je visoke stope uginuća. Ta bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i omesti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo slab. U slučaju izbijanja influence ptica postoji opasnost da se uzročnik bolesti proširi na druga gospodarstva na kojima se drži perad ili druge ptice u zatočeništvu. Tako se trgovinom živim pticama ili njihovim proizvodima može proširiti iz jedne države članice u druge države članice ili treće zemlje", ističu.

Branko Bobetić, direktor udruženja Croatiastočar, kaže da virus ptičje gripe uvijek vreba, ali da je, za razliku od ostalog dijela svijeta, u Europi sezonskog kartaktera.

"Budući da postoji velika opasnost da se virus pojavi i kod nas, a što bi moglo prouzročiti enormnu ekonomsku štetu, s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuli smo inicijativu kontrole biosigurnosnih mjera na farmama, od kojih je tristotinjak malih. Ako se eventualno pojavi ptičja gripa, koja nije opasna za ljude, osim što bi se perad eutanizirala, bio bi ugrožen izvoz. Hrvatska, naime, godišnje izvozi oko 15.000 tona peradi, i to pretežito u Austriju i Sloveniju", kaže Bobetić, piše Glas Slavonije.


Izdvojeno

Reci što misliš!