Vijesti / Ostalo

Svima otkaz

Lani u u obrazovanju otkriveno 35 krivotvorenih svjedodžbi i diploma. Koliko još ima prevaranta?

18 ih je krivotvorilo diplome, a 17 svjedodžbe

Kada je prije godinu dana u Ministarstvu obrazovanja otkrivena zaposlenica s lažnom diplomom, ministrica Blaženka Divjak zatražila je od svih škola i učeničkih domova da provjere vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svojih zaposlenika.

Otkriveno je da je u sustavu obrazovanja do ove godine radilo čak 35 osoba s krivotvorenom diplomom ili svjedodžbom, a broj bi mogao biti još i veći budući da se za oko 11 tisuća zaposlenih rezultati provjere još čekaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U zagrebačkoj Upravnoj školi provjerene su sve diplome. Lažnih nije bilo, ipak, falsifikate nije lako odmah prepoznati.

"Na razgovoru za posao gotovo je nemoguće utvrditi da li je vjerodostojna nečija diploma, s obzirom da se za razgovor prilažu fotokopija, tek prilikom zasnivanja radnog odnosa se donosi originalna diploma ili ovjerena od javnog bilježnika", rekla je Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

No, čak 20 žena i 15 muškaraca različitih godišta i predmeta koje su, očito bez kvalifikacija predavali, uspjeli su prevariti sustav. 18 ih je krivotvorilo diplome, a 17 svjedodžbe.

"Većina njih je dosta dugo radila u školama, imali smo primjere osoba koje su preko 20 godina radile u sustavu na temelju krivotvorenih isprava. Imali smo čovjeka koji je proglašen Ponosom Hrvatske, a imao je krivotvorenu diplomu", izjavila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Svi su završili s otkazom i prijavom DORH-u što sindikati pozdravljaju, ipak pitaju se zašto se tako ne provjeravaju diplome i ostalih u javnim službama, ali i u državnoj upravi.

"Nas u sustavu odgoja i obrazovanja ima najviše u sustavu javnih službi i vađenje van svake lažne diplome zapravo blati i stigmatizira zaposlenike u sustavu javnih službi", rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Čak 86 posto odgojno obrazovnih ustanova je provjerilo diplome zaposlenih, no neki su fakulteti taj dodatni posao naplaćivali od 70 do 400 kuna po diplomi, što je razljutilo ravnatelje.

"Smatramo da je naplaćivanje provjere vjerodostojnosti diploma školama potpuno neprimjereno i po tome smo se nekoliko puta obratili ministrici znanosti i obrazovanja da učini sve da se to ne naplaćuje, međutim to nije bilo moguće", poručila je Hitrec.

A 28 ustanova nije provjerilo niti jednu ispravu.

"Pitali smo zašto nisu poslali neki su rekli da su razlozi financijske prirode, za što smatramo da je potpuno neopravdano, znači nikad nismo više financirali naše škole nego što je to do sada", rekla je Divjak.

Zanimljivo je da je čak 60 ravnatelja provjerilo isprave svojih zaposlenika, ali ne i svoje. Oni će, uz ovih 28 ustanova koje su se oglušile na upute ministarstva biti prve na udaru Prosvjetne inspekcije.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!