Vijesti / Ostalo

nova pravila

Veća prava u stomatološkom liječenju: Evo tko će sve besplatno moći dobiti bijele plombe

Veća prava u stomatološkom liječenju: Evo tko će sve besplatno moći dobiti bijele plombe

HZZO je produžio postojeće ugovore i za provoditelje primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja

HZZO je na sjednici Upravnog vijeća produžio ugovore za bolničku i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu do 31. ožujka 2020. godine.

Produžuje se ugovorno razdoblje za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja važeće do 31. prosinca 2019. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ugovori se produžuju do 31. ožujka 2020. godine, osim ugovora za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o provođenju fizikalne terapije u kući koji se produžuju do 31. siječnja 2020. godine.

Ugovori produženi i provoditeljima primarne zdravstvene zaštite

HZZO je produžio postojeće ugovore i za provoditelje primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja do 31. prosinca 2020. godine. 

Ugovori se produljuju za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji provode ugovorene djelatnosti izvan koncesije kao i privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji provode ugovorene djelatnosti u sustavu koncesije odnosno privatne zdravstvene radnike koji provode ugovorene djelatnosti u ordinaciji, a koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o provođenju primarne zdravstvene zaštite i ugovore o utvrđivanju sredstava i načinu provođenja zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja do 31. prosinca 2019. godine.

Više prava u stomatološkom liječenju

 U stomatološkom liječenju do sada su samo djeca do 18 godina imala pravo na bijele ispune (plombe) na svim zubima. Novim usklađivanjem propisa ovo pravo dobivaju i trudnice i dojilje jer su izmijenjeni i dodani novi dijagnostičko-terapijski postupci u Odluku o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Rezultat je to usklađivanja koje je HZZO proveo s Uredbom EU u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite. 

HZZO nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije te pripravnički staž zdravstvenih radnika

 U cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije. Stoga je donesena Odluka o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom osnovom Javnog natječaja iz 2019. godine. U prijedlog Liste prvenstva uvršteno je 39 kandidata.

Također se nastavlja i financiranje rada pripravnika – doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će se financirati pripravnički staž osnovom Javnog natječaja i 3. dijela Otvorenog javnog natječaja iz 2019. godine. Svi pristigli zahtjevi na oba javna natječaja zadovoljavaju formalne uvjete te je u sustav financiranja pripravničkog staža uvršten sveukupno 21 kandidat i to 15 doktora medicine, 2 magistra farmacije i 4 magistra medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a će sklopiti ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!