Vijesti / Ostalo

potpisan ugovor

Od siječnja veće plaće policajcima

Vlada je popustila i policiji. Od siječnja sljedeće godine stiže im povećanje plaća

Potpisan je sporazum sa sindikatima policijskih službenika o isplati dodataka od 6 posto u tri kruga. Dinamika i povećanje je slično kao i prosvjetarima. Sindikati su zadovoljni, ali napominju: otvorena je nova stranica za pregovore za druge državne službenike.

Široki osmijeh na licima šefova policijskih sindikata. Potpisan je ugovor o povećanju dodataka u plaćama. Štrajk kojim su prijetili više nije potreban pa će Božić biti miran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

14.081 policijski službenik sa srednjom stručnom spremom prvo povećanje dodataka od 3 posto dobili su prvog prosinca ove godine. Drugi krug, povećanje od 1 posto dogovoreno je za 1. lipnja iduće godine, a treće, od 2 posto - za prvi dan 2021. godine. Time će ukupno povećanje dodataka biti 6,11 posto.

Oni s višom i visokom stručnom spremom dobit će 3 posto veće dodatke prvog rujna 2020. Ministar kaže da je ovime ispravljena nepravda.

"U odnosu na druge javne i državne službenike, pogotovo policijski službenici srednje stručne spreme bili su manje plaćeni iako rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova", kazao je ministar Davor Božinović.

Iznos i dinamika povećanja primanja je slična onoj koju su najdužim štrajkom u hrvatskoj povijesti izborili prosvjetni radnici. No, za razliku od njih, policija nije inzistirala na povećanju koeficijenata.

"Dodatak je bolja stvar od koeficijenta. U plaći. Znači, radi se o tome jer mi smo potpisali u sporazumu da se radi u plaći, a ne na plaću. Računa se kao da je osnovica povećana", kazao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Ministar financija u proračunu za iduću godinu osigurao je rast plaća od milijardu i 700 milijuna kuna. Za to je morao pronaći dodatna sredstva za prosvjetare, a sad i za policajce. Time je plan za 2020. probijen.

"Govorimo o stotinama milijuna, ali ponavljam još jedanput, dakle, jako su veliki iznosi koji se već sada u orginalnom proračunu predviđaju za povećanje plaća, to je ono što je podnošljivo, međutim sve izvan toga u orginalnom proračunu koji je potvrdio Sabor RH nije planirani iznos", poručio je Zdravko Marić.

No, to nije sve. Na redu su carinici, pravosudna policija, djelatnici u zatvorskom sustavu, i to uz podršku kolega policajaca.

"Skupine koje su stupovi države, dakle, policija, vojska, carina, pravosudna policija da imaju veće plaće iz vrlo jednostavnog razloga što radimo najopasniji posao, a država bez nas ne može funkcionirati", dodaje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić.

A pitanje je kako će funkcionirati država nakon niza povećanja, ali i zahtjeva koji su tek na redu?  


Izdvojeno

Reci što misliš!