Vijesti / Ostalo

statistika

Drakonske kazne su upalile: Policija objavila broj sankcioniranih vozača, poginulih je znatno manje

Drakonske kazne su upalile: Policija objavila broj sankcioniranih vozača, poginulih je znatno manje
Vatrogasci Osijek

Ipak, dio vozača i dalje čini teške prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe već i druge sudionike u prometu

Od primjene Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno od 1. kolovoza do 30. studenog 2019. godine za najteže prekršaje, za koje je propisana novčana kazna u rasponu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, sankcionirano je 3316 počinitelja koji su počinili 3520 takva prekršaja, priopćili su u utorak iz Ravnateljstva policije.

Kažu kako je vrlo vjerojatno da su Izmjene i dopune zakona i medijsko prezentiranje kažnjavanja utjecali na smanjenje smrtno stradalih na našim cestama, jer je u 11 mjeseci ove godine 38 poginulih manje nego u istom razdoblju lani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše prekršaja utvrđeno je zbog: vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija alkohola bila veća od 1,50 g/kg – 1273 prekršaja; upravljanja vozilom prije stjecanja prava – 1176 prekršaja; upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja – 546 prekršaja; te odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 278 prekršaja.

Od 3316 počinitelja njih 1155 je uhićeno, a nadležnim sudovima za 2612 počinjenih prekršaja predložena je novčana kazna, dok je za njih 908 predložena kazna zatvora, navode u policiji.

Za 536 počinitelja na sudu su potvrđene novčane kazne, za njih 408 nisu potvrđene, dok se u preostalim slučajevima još vode sudski postupci. Maksimalna potvrđena novčana kazna iznosi 30.500 kuna, a za 251 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, za 282 nisu, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci.

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 120 dana sudovi su određivali u slučajevima kada su počinitelji upravljali vozilima pod utjecajem alkohola kada je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg, zatim kada su upravljali vozilom prije stjecanja prava ili pak upravljali vozilom dok im je izrečena mjera zabrane upravljanja.

"Razvidno je da i sudovi kod najtežih prekršitelja prometnih propisa u jednom dijelu određuju maksimalne novčane i kazne zatvora. Vrlo je vjerojatno da su najavljivane Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa te njihovo donošenje i provođenje, kao i medijsko prezentiranje kažnjavanja recidivista, utjecali i na smanjenje smrtno stradalih na našim prometnicama, odnosno u jedanaest mjeseci 2019. godine 38 poginulih osoba je manje nego u istom razdoblju prošle godine (2019. – 260; 2018. – 298)", navodi policija u priopćenju.

Međutim, dodaju, razvidno je da dio vozača i dalje čini teške prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga te s ciljem preveniranja događaja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom idućeg razdoblja, a posebice vikendom, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice takozvanih „četiriju glavnih ubojica u prometu“ kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno, prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela, nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojemu je istekla prometna dozvola, tehnički neispravnim vozilom i drugo te druge teške prekršaje zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće.

"U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika operativnog sastava policije kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge)", poručili su iz policije.


Izdvojeno

Reci što misliš!