Vijesti / Ostalo

u općini Devínska Nová Ves

U Bratislavi otvorena Vukovarska ulica

U Bratislavi otvorena Vukovarska ulica
vukovar.hr

„Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje", rekao je Penava

Jučer je u Bratislavi upriličeno svečano otkrivanje ploče s natpisom Vukovarská ulica. Svečanosti je u Bratislavi, Općini Devínska Nová Ves, nazočio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, gdje je zajedno s načelnikom Općine Devínska Nová Ves Dariusom Krajčirom u Vukovarskoj ulici otkrio natpis.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava iskazao je izrazitu zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje", rekao je Penava.
 
„Ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda“ zaključio je Penava.
 
Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina kazao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.

„Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje Vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara“ zaključio je veleposlanik Heina.
 
Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Darius Krajčir odao je izvor ideje da se ulica u Slovačkoj naziva vukovarskom.

„Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj“ kazao je načelnik Krajčir, koji je i sam podrijetlom iz Hrvatske te od koga je i potekla ideja, u čast Vukovaru.
 
Gradonačelnik Pemava je nazočio i na prijemu u Općini Devínska Nová Ves te je posjetio Muzej hrvatske kulture u Devinskoj Novoj Vesi kojem je darovao knjige o Vukovaru na Hrvatskom jeziku.
 
Događaj su uveličali Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, načelnik Općine Devínska Nová Ves Darius Krajčir te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!