Vijesti / Ostalo

optužnica županijsko državnog odvjetništva

Optužen vozač koji je usmrtio djevojčice kod Novske: Bio je pod utjecajem Normabela

Optužen vozač koji je usmrtio djevojčice kod Novske: Bio je pod utjecajem Normabela
Nikola Cutuk/PIXSELL

Predloženo je i da se vozaču produži istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Utvrdi li mu se krivinja, prijeti mu kazna zatvora do pet godina.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku objavilo je da je podignuta optužnica protiv 60-godišnjeg vozača koji je kamionom naletio na ljude na odmorištu kod Novske pri čemu su poginule dvije učenice, a jedna je žena kasnije preminula u bolnici.

Prema optužnici, bio je umoran i pod utjecajem Normabela. U tom stanju, smatra tužiteljstvo, nije prilagodio brzinu ograničenju od 40 kilometara na sat, već je brzinom od 89 kilometara na sat skrenuo prema benzinskoj postaji Novska-sjever.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predloženo je i da se vozaču produži istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Utvrdi li mu se krivinja, prijeti mu kazna zatvora do pet godina.

Nesreća na autocesti A3
strahovita nesreća Policija detaljno opisala što se dogodilo, a vozač uhićen

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 2. prosinca 2019., nakon provedene istrage tijekom koje su ispitani svjedoci i provedena potrebna vještačenja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (4. 12. 2019.)

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 7. lipnja 2019., u 09,35 sati, na 133. kilometru sjeverne kolničke trake autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, kod Novske, kao vozač vozila kategorije "C+E", zaposlen u jednom trgovačkom društvu, upravljao u smjeru zapada skupom vozila (tegljač s poluprikolicom) suprotno odredbama članka 198. stavka 1., članka 199. stavka 1. i članka 34. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno umoran i pod utjecajem djelatnih sastojaka lijeka Normabel, zbog čega nije bio sposoban sigurno upravljati navedenim skupom vozila.

Tereti ga se da je, pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu, izlaznom trakom koja s autoceste vodi na benzinsku postaju i odmorište Novska-sjever, usprkos prometnim znakom ograničenoj brzini kretanja na 40 km/h, kretao se brzinom od 89 km/h, uslijed čega je na početku trake benzinske postaje koja vodi prema pumpi za zrak desnim dijelom teretnog vozila okrznuo lijevi retrovizor ophodarskog vozila Hrvatskih autocesta koje se kretalo ispred njega. Vozač tog vozila je, vidjevši u retrovizoru kretanje navedenog skupa vozila, naglo skrenuo u desno i time izbjegao nalet tegljačem s poluprikolicom na njega.

Okrivljenika se tereti da se skupom vozila nastavio kretati prostorom benzinske postaje i odmorišta te, prešavši preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak, lijevim kotačima naletio na rubni kamen uzdignute zemljane površine, zbog čega je došlo do usporenja njegove brzine kretanja i naleta na dvije pješakinje koje su od siline udara odbačene u desno na asfaltiranu površinu. Potom je pri istoj brzini udario u još dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene ispred prednjeg dijela tegljača, nastavivši se kretati u smjeru zapada. U nastavku kretnje je, tereti ga se, udario u parkirani osobni automobil odbacivši ga ulijevo na drugi osobni automobil, i u daljnjem kretanju, na sjevernoj prometnoj traci za izlaz s odmorišta došlo je do prelaska preko tijela dvije pješakinje, a potom je tegljačem s poluprikolicom sletio van kolnika na zelenu površinu gdje se zaustavio.

U prometnoj nesreći su dvije pješakinje zadobile teške tjelesne ozljede od kojih su obje preminule na mjestu događaja, dok je jedna pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede od kojih je preminula 14. srpnja 2019., a jedna je pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru te je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku u optužnici predložilo da mu se istražni zatvor produlji zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku)", priopćilo je Županijsko državno odvjeništvo u Sisku.


Izdvojeno

Reci što misliš!