Vijesti / Ostalo

povodom otvorenja učeničkog doma

Mađarski premijer Viktor Orban dolazi u Osijek

Mađarski premijer Viktor Orban dolazi u Osijek
Patrik Macek/PIXSELL

Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sljedećeg će se četvrtka sastati u Osijeku

Mađarski premijer Viktor Orban, u četvratak 28. studenog dolazi u Osijek. Povod dolaska je otvorenje nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj. Uz Orbana u Osijek dolazi i hrvatski premijer, Andrej Plenković.

"Dobili smo potvrdu iz ureda obojice premijera da će se odazvati našem pozivu na otvorenje novog učeničkog doma što je za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj velik događaj", potvrdio je za Jutarnji list Robert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon što su prošle godine u listopadu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Lászlo Kövér položili kamen temeljac za zgradu učeničkog doma, velika nam je čast što će na njegovo otvorenje doći premijeri dviju država", dodao je Jankovics.

Inače, riječ je o projektu našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijednom 9,9 milijuna kuna, kao što je i mađarska Vlada financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj. Dom ima kapacitet za smještaj 52 učenika, čime će se otvoriti mogućnost školovanja i za djecu iz gradova i mjesta koja su udaljena od Osijeka.

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Hrvatskoj nalazi se u Gackoj ulici i s radom je počeo priej 20 godina.  Trenutno u njemu djeluje dječji vrtić te osnovna i srednja škola koja nudi nekoliko smjerova: gimnazi ja, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, kuhar i prodavač, a upisati se mogu i djeca koja nisu pripadnici mađarske nacionalne manjine. Ustanova se financira iz proračuna Vlade RH, ali i uz veliku pomoć mađarske Vlade, putem njihove zaklade i javnih natječaja za financijsku pomoć Mađarima u dijaspori.


Izdvojeno

Reci što misliš!