Vijesti / Ostalo-Vijesti

neprvomoćno osuđen na 4 mjeseca zatvora uvjetno

Općinski sud u Virovitici osudio novinara RTL-a jer je snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Đakićem

Sud je reportera Ivana Žadu nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana

Po tužbi saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića sud u Virovitici je reportera RTL-ove Potrage Ivana Žadu nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana. I to zbog toga što je kolega Žada snimao svoj razgovor s gospodinom Đakićem kojemu se požalio da mu je njegov sin, Ivan Đakić zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovu ocu.

Žada audiosnimku tog razgovora nije nigdje objavio nego ju je prepričao na svom Facebook profilu, ali sud je ocijenio da je riječ o neovlaštenom snimanju i nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju snimanje razgovora bio javni interes.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Općinski sud u Virovitici nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju riječ o javnom interesu i da prema stavku 4. članka 143. Kaznenog zakona stoga nema kaznenog djela.

Inače, mlađi Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno. Evo što o svemu kažu Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Ova predstava je za mene bila očekivana jer se sudilo u Virovitici... To je pritisak na slobodu medija u Hrvatskoj", kazao je Žada, a kritičan je bio i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko:

"Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s europskim strandardima zaštite slobode izražavanja jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru. Razgovor između državnih dužnosnika i novinara je uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku našem kolegi Ivanu Žadi, to uključuje i pravnu podršku u daljnjem tijeku ovog kaznenog postupka. A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, o tome ćemo izvijestiti sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće jest da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU koja uskoro preuzima predsjedanje Unijom."

Izdvojeno


Reci što misliš!