Vijesti / Ostalo-Vijesti

PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Listopad će vjerojatno biti najtopliji u posljednjih18 godina! Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend...

U kontekstu globalnog zagrijavanja listopadi su nam sve topliji

 Pred nama je novo razmjerno toplo razdoblje koje će potrajati najmanje tjedan dana, a vrhunac će najvjerojatnije biti u ponedjeljak.

U kontekstu globalnog zagrijavanja listopadi su nam sve topliji, a ovaj listopad će vrlo vjerojatno biti najtopliji unatrag 18 godina. Međutim, ako ih i bude, pojedinačni dnevni rekordi bit će razmjerno rijetki, a jedan pogled na brojke o rekordima pokazuje i zašto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Temperaturni rekord druge polovine listopada, u kojoj inače temperatura klimatološki brzo pada, u Zagrebu potječe još iz 1971. godine, a u Splitu je star čak 66 godina. Ovako visoko ipak nećemo ići.

Vrijeme u subotu

Subotnje jutro bit će svakako toplije od prosjeka i malo toplije od današnjega, na kopnu od 5 do 10, a na moru oko 16 stupnjeva. U većem dijelu zemlje sunčano, a samo će u Istri i Primorju biti oblačnije, nerijetko i maglovito. Očekuje se i povremena slaba kiša ili rosulja. Oborina je najizglednija oko Rijeke i na Krku, ali i u unutrašnjosti i zapadnoj Istri. Prema sredini dana zapuhat će na kopnu povremeno umjeren jugozapadni vjetar, a na moru slabo do umjereno jugo.

Poslijepodne su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj lokalno mogući i vrlo jaki udari vjetra snage i do 50 kilometara na sat. Prevladavat će sunčano i suho, najviša temperatura od 21 do 23 stupnja.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu nebo će veći dio poslijepodneva biti prekriveno visokim prozirnim oblacima, a prolazno će se pojaviti i oni koji zaklanjaju sunce. Ni to neće pokvariti dojam pretežno sunčanog dana, a temperatura zraka bit će primjerenija početku rujna, a ne 19. danu listopada. 

Prolazno jače naoblačenje očekuje se sutra popodne u obalnoj Dalmaciji, a postoji i mala mogućnost i za malo kiše, i to prije svega na zadarskom području i oko Makarske. Puhat će slabo i umjereno jugo i bit će podjednako toplo kao danas.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim područjima još malo oblačnije nego danas, prevladavajuće oblačno vrijeme očekuje se na širem području Kvarnera i u velikom dijelu Istre. Povremeno će biti i kiše, a najupornija će i opet biti u Rijeci i njezinu zaleđu. Temperatura u gorju od 15 do 19, a na moru od 20 do 23.

Vrijeme sljedećih dana

I sljedećih dana vrijeme bez promjene, a jedina bitnija razlika bit će rasprostranjenost i trajanje jutarnje magle koja će najčešća biti u srijedu. Najtopliji dan u ovom razdoblju bit će ponedjeljak, a najsvježiji - ako to uopće tako možemo reći - upravo srijeda. 

Izdvojeno

Category: 7733 - 8379

Reci što misliš!