Vijesti / Ostalo

raneni vojnici su iz osijeka i vinkovaca

U napadu na hrvatske vojnike u Afganistanu jedan poginuo, dvojica ranjena

U napadu na hrvatske vojnike u Afganistanu jedan poginuo, dvojica ranjena
PIXSELL

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu Briškom iz Sesveta rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga

Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu Briškom rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik koji je zadobio ozljedu glave i koji je preminuo u bolnici je 1992. godište. Iz Sesveta je, a u sustavu Hrvatske vojske je pet godina. Ovo mu je prva međunarodna misija. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište. On je u sustavu HV-a također 5 godina.

Istraga o jutrošnjem napadu je u tijeku.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

„U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut.

Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod.

Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život.

Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika.

Počivao u miru“, stoji u priopćenju MORH-a.

Hrvatski vojnici napadnuti u Afganistanu

Rano jutros dogodio se napad na vozilo hrvatske vojske u Kabulu. U hrvatske vojnike zaletio se, kako su posvjedočili očevici, samoubojica na motociklu. Da vozilo nije bilo blindirano, posljedice bi bile puno teže.

Uz preminulog, još su dvojica hrvatskih vojnika teže ozlijeđena.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile su pomoć našem ozlijeđenima", rečeno je na press konferenciji Ministarsstva obrane.

Ipak, što se točno dogodilo i kako su stradali hrvatski vojnici, pokazat će istraga.

Hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju svoju misiju, ali uz posebne mjere opreza. Obitelji ozlijeđenih vojnika su obaviještene o događaju, a ostali vojnici također su se javili svojim obiteljima. 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!