Vijesti / Ostalo

optužena da promovira droge

Zbog majice s listom marihuane djevojka na sudu već četiri godine

Takva se odjeća može nabaviti na svakom koraku, bilo u trgovinama ili na internetu

Sudstvo je u Hrvatskoj sporo jer su sudovi, među ostalim, zatrpani i takvim sudskim procesima kao što je tužba zbog nošenja majice s ilustracijom - lista marihuane.

Naime - odjenete li takvu majicu - kakve se slobodno prodaju preko interneta, u shopping centrima i na štandovima - mogli biste biti optuženi - za promicanje droge.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo se to dogodilo jednoj ženi iz Zagreba koju je policajac usred noći zaustavio "jer tako drsko promovira marihuanu" pa se sad već 4 godine povlači po sudovima, a tu nevjerojatnu priču doznao je Jutarnji list  

Već četiri godine sud i policija mira ne daju 33-godišnjoj Zagrepčanki zbog majice koju je nosila.

Sudski progon zbog promidžbe droge

U srpnju 2015. bila je u večernjem izlasku u Ulici Baruna Filipovića, nosila je majicu sličnu ovoj. Na njoj je bio crni logo indijske konoplje. U tri sata noću kad je izašla, to je na ulici uočio policajac.

Majica joj je oduzeta i krenuo je sudski progon "zbog promidžbe droge". Mnogima zvuči apsurdno, ali tako je. Krivom ju je proglasio Prekršajni sud, a nakon žalbe i Visoki prekršajni sud. Odvjetnik se ponovno žalio na presudu i kaže: Njegova se klijentica brani da nije imala pojma što nosi te da je majicu dobila na poklon.

"Ona tu majicu nije napravila u kućnoj radinosti da bi širila poruku. Potpuno je indiferentna po pitanju legalizacije, niti to konzumira, niti ju je briga. Dobila ju je na poklon, iz renomirane trgovine dopušteno ju je prodavati, dakle ona je mislila da je dopušteno i nositi je", kaže nam Nikica Leskovar, odvjetnik osumnjičene.

Takva odjeća može se nabaviti na svakom koraku

Takva se odjeću može nabaviti na svakom koraku, bilo u trgovinama ili na internetu.  Marihuana je i popularni motiv u tetoviranju. Ali odgovorni tattoo majstori svoje mušterije upozoravaju na moguće probleme sa zakonom.

"Ne mogu reći da ih nije bilo, da ih nismo radili tu i tamo. Obično smo ih upozoravali da ih stave negdje gdje je mogu sakriti da ne bi bilo problema sa zakonom. Ali to je dizajn, ideja koja se koristi za tetoviranje", ističe Siniša Boc, tattoo majstor.

Iako posjedovanje malih količina marihuane više nije kazneno djelo nego prekršaj, iako uskoro počinje njezin legalan uzgoj za medicinske potrebe - svejedno zbog majice ili tetovaže možete završiti na sudu. I to zato što u Zakonu o suzbijanju zloporabe droga piše:

"Zabranjen je svaki oblik promidžbe i oglašavanja droga (...) označavanjem i prezentiranjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način."

E sad je na sudu da odluči je li nošenje neke majice s određenim znakom za koje samo oni tvrde da je određeni tip marihuane, nikad prije nisam čuo za taj tip. Činjenica je da je majica kupljena u poznatom dućanu, što znači da je majicu netko dopustio prodavati", tvrdi odvjetnik Leskovar.

Nije prva koja je zbog slike marihuane završila na sudu

Mlada žena nije prva koja je zbog slike marihuane završila na sudu. Ludbrežanin je imao posla sa zakonom jer je na Facebooku objavio fotografiju, a na sudu je završio i Varaždinac koji je nosio majicu s natpisom: kanabis.

Dakle, imate li ili prodajete ovakve majice - oprez! Jer možete dobiti kaznu od pet do 20 tisuća kuna.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!