Vijesti / Ostalo

Medij kojeg se ne može ignorirati, ugasiti ili ‘’prebaciti’’

Medij kojeg se ne može ignorirati, ugasiti ili ‘’prebaciti’’

Uz mnogobrojne oglase na društvenim mrežama, online portalima, u tiskovinama, na radiju ili televiziji, do krajnjeg se potrošača dolazi svakodnevno i u svakom trenutku. No svaki od tih oglasa (ukoliko nemaju dobru strategiju) potencijalno se mogu ignorirati, preskočiti, ugasiti ili smanjiti.Međutim postoji medij kojeg se ne može ignorirati, ne može ugasiti, ˝prebaciti˝, a ni utišati. Vidljiv garantirano svima, taj se medij kreće tamo gdje su ljudi. Kada šeću, kada se voze automobilom, kada gledaju kroz prozor svoga stana ili kuće, kada stoje na ulici na kiši ili suncu. Promotivnu poruku putem ovog medija se ne mora tražiti, jer ovaj medij sam dolazi do potrošača, a ne zadire u privatnost njegova četiri zida.

Autobus - pokretni medij koji je nekada bio dostupan samo budžetima velikih korporacija, sada polako postaje medij redovitih marketinških kampanja kako većih tako i manjih poduzeća koja žele probuditi svijest potrošača o svom proizvodu, usluzi, postignuću ili upoznati građane određenog grada ili cijele regije s kulturnom ponudom (muzeji, kazalište, galerije, znamenitosti...).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autobus kao najuočljivi medij vanjskog oglašavanja prepoznat je još u 19st. Oglas opere Trovatore u New Orleansu seže u daleke 1890-te kada su pokretači sredstva javnog prijevoza bili konji (fotografiju možete vidjeti u prilogu), 1910tih godina London je bio preplavljen autobusima s reklamama, dok se prvi autobus potpuno brendirao 1969. godine također u Londonu.

Kroz povijest se percepcija ovog medija mijenjala. Uvriježeno mišljenje da se porukom dopire samo do onih koji se voze autobusom i ne mogu priuštiti osobno vozilo, uz izuzetne napore i ulaganje u kvalitetu usluge u autobusnom prijevozu danas je percepcija daleko drugačija. Primjer takve visoke razine usluge u autobusnom prijevozu je i nedavno lansirana autobusna linija IC Bus Deutsche Bahn (više o tome možete saznati na www.panturist.hr/icbus), ali i dodatno ulaganje u uslugu prijevoza djece od njihovih domova do njihovih škola kroz mnogobrojne popuste na usluge i proizvode drugih djelatnosti (tkz. Loyalty club za školarce) kao i brigom o njihovoj sigurnoj i zadovoljnoj vožnji. Osim učenika koji se voze do škole, velik je broj poslovnih ljudi koji sve više koriste autobus kao prijevozno sredstvo do svog odredišta. Vrijeme provedeno na putu tako mogu iskoristiti za odgovaranje na mailove, pisanje raznih poslovnih dopisa, priprema prezentacija ili jednostavno odmoriti um na putu do iscrpnog sastanka i pregovaranja. Sve veći broj raznih festivala utječe i na mlade studente ili ljubitelje filmova, umjetnosti itd. kojima je jednostavnije, opuštenije i lakše do festivalskog odredišta stići upravo autobusom. 

Danas se ovim medijem obraćamo potrošačima različite dobi, različitog obrazovanja, različite profesionalnosti, različitih interesa. Dopire se do obitelji, ali i do školaraca i umirovljenika.

Ono što čini razliku jest kreativnost vizuala na autobusu, bilo da se radi o pokrivanju samo dijela autobusa ili se radi o kreativnosti na cijelom autobusu te izbor relacije koju se želi pokriti promotivnom porukom.

Autobusi za kreativce predstavljaju pravi izazov. Minimalno teksta, svijetle boje i jednostavna poruka te vizual koji nikog neće ostaviti ravnodušnim, u moru reklama biti će vidljiv uvijek i svugdje.

Uz mnogo uloženog truda i energije za promjenom percepcije ovog načina oglašavanja, u ovoj se priči tako pronašla i međunarodna grupacija prijevoznika Arriva Deutshe Bahn koja sa svojom flotom (samo u Adriatic regiji) od 120 autobusa u Hrvatskoj, 300 autobusa u Sloveniji te 245 autobusa u Srbiji predstavlja niz zanimljivih priča i prenosi poruke diljem ove regije. Hrana, piće, gradovi, telekomunikacije, obuća, osiguravajuće kuće, humanitarne udruge, shopping centri, banke, drugi mediji…samo su neke od djelatnosti koje su prepoznale širinu i jačinu ovog medija (fotografije nekih od vizuala možete vidjeti u prilogu). No potencijali ovakvog predstavljanja poruka krajnjem potrošaču još uvijek su nedovoljno iskorišteni I još uvijek mogu ispričati mnogo priča!

Poduzećima kojima je u cilju održavanje brenda na tržištu, više odgovaraju godišnji najmovi vanjskih površina autobusa jer time ostvaruju konstantnu prisutnost na tržištu dok su poduzećima koja često lansiraju nove proizvode ili usluge, šalju potrošačima nove poruke itd. najbolji izbor kratkoročni najmovi koji se lako uklapaju u planirane ili čak ad hoc marketinške kampanje, jer ne iziskuju izdvajanje značajnih financijskih sredstava, a poruke dopiru tamo gdje su najpoželjnije.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!