Vijesti / Ostalo

Vojvotkinja Camilla u Đakovu mazila konje, a princ Charles u Kopačkom ritu uživao u ribljem paprikašu

Vojvotkinja Camilla u Đakovu mazila konje, a princ Charles u Kopačkom ritu uživao u ribljem paprikašu

Buduća kraljica stigla je u Đakovo 44 godine nakon Elizabete II. Iako se zadržala samo pola sata, svašta je stigla vidjeti.

Posjetila je Ivandvor, drugu lokaciju Državne ergele lipicanaca, gdje je smješteno stado kobila s mladunčadi gdje borave do svoje treće godine. Vojvotkinu je po imanju proveo ravnatelj Ergele dr. Nidal Korabi.  

I dok je vojvotkinja Camilla bila u Đakovu, princ Charles, koji se godinama bavi zaštitom okoliša i održivim razvojem, posjetio je u utorak Eko-centar "Zlatna greda" u Baranji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eko-centar smješten je na području parka prirode Kopački rit, koji na površini od 30 tisuća hektara obuhvaća mnogobrojne rukavce i bare duž Dunava i jedan je najvećih i najatraktivnijih netaknutih močvara u Europi.

Nakon što se na nasipu Zlatna Greda upoznao s biološkom raznolikošću i ekosustavima, princu od Walesa predstavljene su tehnike tradicijskog ribolova stanovnika obližnjeg sela Kopačevo.

[span class=camera]GALERIJA: Princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili Osijek[/span]

 Princ Charles razgledao je i izradu instalacije bicikla, koju su umjetnici iz projekta "Land Art" djelomično izradili od slame, a koja je dio umjetničkih postava duž međunarodne biciklisktičke staze "Panonski put mira", koji simbolizira umjetnost, održivi razvoj i prekograničnu suradnju, i jedno je od prvih središta cikloturista u Hrvatskoj.

U prezentacijskoj dvorani Eko centra princ je nazočio edukaciji učenika o zaštiti prirode i održivom razvoju, u kojoj su, kroz raspravu odlučivali o najboljim modelima suživota s prirodom i metodama očuvanja biološke raznolikosti.

U kovačkoj radionici princu Charlesu predstavljene su tradicionalne tehnike kovačkog obrta, poput izrade potkova te priprema nekoliko tipičnih jela hrvatskog podunavlja poput šarana u rašljama, jela u kotlićima, ribljeg paprikaša i čobanaca te jela u zemljanom loncu, a isprobao je riblji paprikaš i tijesto s makom.

Na kraju posjeta Eko-centru princu Charlesu na poklon je uručena fotomonografija Dunava, koju je izradila udruga "Zeleni Osijek".

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Izvor: Vijesti.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!