Vijesti / Osijek

Od kroničnih bolesnika

Zbog toplinskog vala osječka Hitna ima 30 posto više poziva

Zbog toplinskog vala osječka Hitna ima 30 posto više poziva
Ivica Benić/SiB.hr

''Međutim, zasada nije bilo nekih specifičnih situacija, nego su u pitanju kroničari koji su naši regularni pacijenti'', pojašnjava ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a

S obzirom na novi toplinski val koji vlada ovih dana na našim prostorima, broj je poziva Zavodu za hitnu medicinu OBŽ-a porastao za oko 30 posto. Ipak, količina je intervencija u odnosu na pozive manja za deset posto jer je mnogim ljudima dovoljno samo telefonsko savjetovanje vezano uz nošenje s visokim temperaturama.

''U pitanju su uglavnom kronični bolesnici starije dobi sa srčanim i neurološkim problemima te poteškoćama vezanim uz dišni sustav koji, u skladu s time, teže podnose vrućine. Naravno, susreli smo se i sa slučajevima privremenog gubitka svijesti i kolapsa te sa srčanim i moždanim udarima, no ipak bez drastičnijeg povećanja u odnosu na prethodne godine'', objašnjava za SiB.hr Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Štoviše, smatra kako je prisutnom smanjenju broja poziva i intervencija pridonijela sve bolja medijska informiranost o mjerama opreza budući da ih se stalno potiče na to kako trebaju ostati kod kuće u razdoblju velikih sparina, hidrirati se, konzumirati laganiju hranu te, ako već moraju izaći iz kuće, zaštititi se od sunca kapom, kremom i naočalama i nositi laganiju odjeću.

Osijek na vrućih +38°C
Nema promjene Osječani disciplinirani, Hitna ne bilježi povećani broj postupanja

''Već i kada izađemo na intervenciju, riječ je o onima koje zahtijevaju liječenje od strane našega tima na terenu ili prijevoz u zdravstvenu ustanovu. Međutim, zasada nije bilo nekih specifičnih situacija, nego su u pitanju kroničari koji su naši regularni pacijenti i sa čijim smo zdravstvenim stanjima uglavnom već upoznati, pa im možemo lakše i pomoći'', zaključuje Sabo.

Prema podatcima DHMZ-a, u sljedećih se tjedan dana u Osijeku očekuje porast temperatura i do čak 39 Celzijevih stupnjeva, pa se građani još jedanput mole za oprez kako bi što lakše prebrodili navedeno razdoblje i tako očuvali svoje zdravlje.


Izdvojeno

Reci što misliš!