Vijesti / Osijek

skida se skela

Za obnovu katedrale potrebno 250 milijuna eura, a ideja je da ona postane i turistička atrakcija

Za obnovu katedrale potrebno 250 milijuna eura, a ideja je da ona postane i turistička atrakcija
Ivica Benić/SiB.hr

Obnova se odvija kontinuirano, ali je za potpuno obnovu potreban velik financijski iznos

Radnici ovih dana rastavljaju skelu na osječkoj konkatedrali. Skela je praktično postala prepoznatljiv dio ove građevine, a novi župnik Matej Glavica stigao je ljetos i ozbiljno shvatio obnovu koja je skupa po svim kriterijima.

"Obnova konkatedrale započela je nakon ratnih stradanja i već tad smo bili svjesni da će ona trajati više desetljeća kako zbog oštećenja u ratu, ali i pomalo zbog dotrajalosti samog objekta koji je završen krajem 19. stoljeća. Rat je učinio svoje i najprije su činili oni zaštitni radovi saniranja krovišta", rekao je Glavica za Televiziju Slavonije i Baranje župnik Glavica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ubrzo nakon toga kupljena je skela pristupilo se obnovi sjevernog pročelja, a ovih dana završava se obnova pročelja i lađe, a sad se skela seli u prostor svetišta.

"U planu je obnova pozadine, prostora oko svetišta i saniranje nepredvidivih stvari poput saniranja poda i saniranja krova pa kod velikih oluja curi u katedralu", dodaje Glavica.

Posla oko restauracije ima jako puno, a problem je i s izvođačima koje je teško pronaći kako bi učinili sve kako je bilo nekad.

"Ukrasne fiole, rigalice... koje su se nekad s lakoćom radile, danas se malo teže izrađuju i zato je to danas sporo. Sporo je i što nemamo velikih novčanih sredstava da možemo u jednom trenu sve odraditi", dodaje Glavica.

Glavica dodaje i kako u sredstvima Europske unije ne postoji budžet za vjerske objekte. Kaže i kako postoji projekt kojim bi katedrala postala turistička atrakcija s panoramskim liftom, ali je to zasad na čekanju i nema odobrenja sredstava za tu namjenu.

Prema projektu iz 2019. godine kompletna obnova koštala bi 2 milijarde kuna (250 milijuna eura), a danas je taj iznos i znatno veći.

"Važno je kontinuirano nešto  raditi u suradnji s strukom i to činimo u suradnji s Konzervatorskim odjelom i svima koji su za to zaduženi", dodaje Glavica i potvrđuje kako nikad do sad nije bilo zastoja pa su tako obnovljeni vitraji, orgulje i krov.

Katedrala je ujedno jedan od pet najoštećenijih sakralnih spomenika u Domovinskom ratu, a sve odluke donosi Nadbiskupija koja odlučuje što će se obnavljati.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!