Vijesti / Osijek

otvoreno pismo

Udruge civilnog društva o ubojstvu studentice: "Apeliramo na nadležne institucije da hitno provedu sve potrebne radnje i transparentno izvijeste javnost o utvrđenim činjenicama"

Udruge civilnog društva o ubojstvu studentice:
Pixabay

Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitaju poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama

Udruge civilnog društva s područja grada Osijeka uputile su danas javnu reakciju povodom ubojstva mlade osječke studentice od strane policijskog službenika.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi niže potpisani predstavnici organizacija civilnog društva, ovim putem želimo javno reagirati i izraziti tugu i zabrinutost koju osjećamo nakon ubojstva mlade osječke studentice brutalno ubijene od strane policijskog službenika.

Prije svega izražavamo duboko suosjećanje sa Mihaelinom obitelji i njihovim gubitkom.

Ovo ubojstvo i sve što je nakon toga uslijedilo otvorilo je puno neodgovorenih pitanja i uvelo nas u spiralu nepovjerenja i nesigurnosti u temelje zaštite i podrške u zajednici.

Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti.

Apeliramo na  nadležne  institucije da hitno provedu sve potrebne radnje i transparentno izvijeste javnost o utvrđenim činjenicama, o odgovornosti u sustavu za pogrešnu kvalifikaciju težine zločina kao i za moguće propuste u procjeni sposobnosti za obavljanje policijske službe.

U konkretnom slučaju ukazujemo na propuste koji su učinjeni prilikom iznošenja činjenica u javnost o samom događaju vezano uz iznošenje blaže kvalifikacije ovog strašnog djela, što najoštrije osuđujemo. Posebno što je navedeno upućeno od strane Policije koja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji  pruža  zaštitu i potporu žrtvi, učinkovito otkriva počinitelja, prikuplja dokaze i procesuira počinitelja. Važnu ulogu u komunikaciji ovog slučaja imaju i mediji na koje apeliramo da izvještavaju objektivno, oprezno i solidarno sa žrtvom i njezinim najbližim okruženjem.

Borba protiv nasilja nad ženama važna je i na lokalnoj razni. Pozivamo Grad Osijek da otvori proces suočavanja s ovim problemom na lokalnoj razini i  kreiranja lokalne politike za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama te stojimo na raspolaganju za suradnju u tom procesu. Grad Osijek ima odgovornost osigurati sigurno okruženje za sve svoje građanke i građane, te aktivno sudjelovati u stvaranju rodno ravnopravne zajednice. Izazovi nasilja nad ženama ne smiju se zanemarivati i moraju se rješavati na svim razinama društva. Lokalna politika za rodnu ravnopravnost može pružiti konkretne smjernice i mjere kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, podržalo žrtve te senzibiliziralo građane i građanke o ovom važnom pitanju.

Prema priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ove godine nastavlja se eskalacija ubojstava žena od strane bliskih osoba. Prema statističkim podacima koje Pravobraniteljica vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena – „Femicide Watch“, ovo je 8 slučaj femicida.

Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitamo poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama.

Pitamo se da li se na ovaj način šalje jasna poruka žrtvama nasilja da prijavljuju nasilje ili ih se zapravo odvraća od toga? Mišljenja smo da se radi o potonjem i da je nužno pružiti žurnu pomoć žrtvama počinjenog nasilja i ohrabriti ih za prijavljivanje nasilja i to prije nego ono eskalira i pređe u sferu kaznenog zakonodavstva. Žrtve nasilja za pomoć se mogu obratiti na telefonsku liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na besplatne broj telefona 116 006 kao i na kontakte organizacija civilnog društva koje se na području pojedine policijske uprave bave podrškom i zaštitom žrtava, te pružanjem primarne pravne pomoći, nadležnoj policijskoj upravi, zavodu za socijalnu skrb.

Borba protiv nasilja zahtjeva kontinuiran rad na sustavnoj prevenciji nasilja i edukaciji I senzibilizaciji službenika/ca nadležnih državnih tijela i organizacija na svim razinama.

Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane na podršku  borbi protiv nasilja nad ženama na lokalnoj razini", stoji u dopisu koji potpisuju Centar za mir nenasilje i ljudska prava, Slagalica - Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Nansen dijalog centar Osijek, DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, PLANTaža, PRONI Centar za socijalno podučavanje, Udruga Generator,Udruga Malo Drama, Malo Art, Mladforma - neformalna inicijativa mladih, Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek, Udruga Pobjede, Ženska udruga Izvor i Mirovna grupa Oaza.


Izdvojeno

Reci što misliš!