Vijesti / Osijek

imamo problem

Od svih europskih gradova rizik od smrti zbog vrućine najveći je u Osijeku

Od svih europskih gradova rizik od smrti zbog vrućine najveći je u Osijeku
Dubravka Petrić/PIXSELL

Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj

Od svih europskih zemalja najveći je rizik od smrti zbog vrućine u Hrvatskoj. A od 854 europska grada, taj je rizik najveći baš u Osijeku. Zanimljivu je studiju objavio časopis Lancet PLanetary Health, pišu da vrućine godišnje ubiju 20 000 ljudi. Ne pomaže što je ovo ljeto bilo najtoplije u povijesti, a svakako ne pomaže što smo prvaci po debljini i kardiovaskularnim bolestima, piše Danas.hr.

Početkom kolovoza u Zadru je izmjereno 39 stupnjeva što je najviša zabilježena temperatura od 1961., odnosno početka mjerenja na toj meteorološkoj stanici. I dok su nesnosne vrućine većini samo još jedan dan, dijelu populacije mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baš time se bavi istraživanje objavljeno u Lancet Planetary Healthu - učinku vrućina na smrtnost. I po njima, najviši rizik od viška smrtnosti povezanog s vrućinama u Europi je upravo u Hrvatskoj.

Tako stopa viška mortaliteta povezana s vrućinama u Hrvatskoj 37 na 100 tisuća ljudi, a Osijek je rekorder s 58.

"Primjetili smo da postoji taj višak smrtnosti i to primjećujemo iz godine u godinu", istaknuo je Tomislav Benjak s Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a.

Podaci o velikoj smrtnosti i ne čude pogotovo kada se u obzir uzme veliki broj vrućih dana u Hrvatskoj, kao i to da je Hrvatska među pet zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u Europskoj uniji.

Prvaci smo i u broju pretilih osoba, imamo kraći očekivani životni vijek, a istraživanje je uzimalo u obzir i stope nezaposlenosti, razine obrazovanja, broj raspoloživih bolničkih kreveta.

Liječnik obiteljske medicine Juraj Jug objašnjava da pacijenti nisu ni svjesni koliko to može utjecati na njihovo zdravlje.

Osijek na vrućih +38°C
Rezultati novog istraživanja Osijek prvi grad po smrtnosti od vrućine u Europi

"Iako to mi 100 puta ponavljamo, svake godine pričamo iste stvari, bez obzira na to, pacijenti uzimaju premalo tekućine, a s druge strane izlažu se vrlo visokim temperaturama, često dolaze kod nas i u pol 2 po najvećem suncu", dodaje.

Da imamo problem zna i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji u suradnji s DHMZ-om provodi istraživanje o smrtnosti i toplinskim valovima u posljednjih 10 godina.

"To će biti jedna studija koja će biti na tragu onoga što smo mi već u HZJZ-u vidjeli, ali nikada nismo sveobuhvatno istraživanje nastavili, a da postoji povezanost povećanog broja smrti u tijeku tih toplinskih valova. Čega je bilo i u prethodnim razdobljima, ali sada svjedočimo pojačanom intenzitetu i njihovoj učestalosti", ističe Benjak.

A stvari ne idu na bolje, jer kako smo jučer doznali: ljeto 2023. je najtoplije ikada zabilježeno.

"Ne znam da li je ostao još netko koga bi takve informacije mogle iznenaditi jer stalno pričamo o rušenju toplinskih valova i rekordima, ekstremima, a definitivno o tome da je svaka godina sve toplija i toplija", kaže meteorologinja RTL-a Ana Bago.

Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!