Vijesti / Osijek

rast plaća

Osijek i Vinkovci neće uvoditi nove poreze umjesto prireza

Osijek i Vinkovci neće uvoditi nove poreze umjesto prireza
Ivica Benić/SiB.hr

Osijek, Vinkovci i Otok odlučili su se odreći dijela prihoda od prireza

Vlada Republike Hrvatske najavila je reformu poreznog sustava, a kao jedna od glavnih odrednica bit će ukidanje prireza u gradovima što je bio jedan od glavnih izvora sredstava za jedinice lokalne samouprave.

I dok su neki gradovi već najavili uvođenje dodatnih poreza i rast komunalnih usluga, u gradu Vinkovcima i Osijeku nemaju takvu namjeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ovo je prvi put da će sami gradovi imati autonomiju u odlučivanju odnosno sami ćemo donositi odluke o tome kako biti pristupačniji investitorima, jeftiniji na tržištu rada i kako općenito učiniti svoj prostor boljim u odnosu na neki drugi. Upravo su Otok i Vinkovci dio istog prostora gospodarski, društveno i kulturno gledajući, stoga smo zajednički odlučili podržati poreznu reformu te od 1. siječnja 2024. godine ukinuti prirez i ostati na dosadašnjoj stopi poreza na dohodak. To konkretno znači kako će vinkovački gradski proračun biti uskraćen za otprilike dva milijuna eura prihoda, ali i da će ta sredstva ostati našim sugrađanima kojima će rasti plaće“, objasnio je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

Kako je dodao, to ne znači kako će rasti cijene komunalnih usluga. I iz Grada Osijeka stižu slične poruke pa građani mogu očekivati rast plaća nakon ukidanja prireza koji u Osijeku iznosi 13 posto.

„ Pozdravljamo Vladinu poreznu reformu, pozdravljamo i podržavamo rast plaća našim građanima. Ono što možemo reći konkretno za grad Osijek je da će Osječani sigurno biti zadovoljni s ovom poreznom reformom jer će im plaće rasti. Kada pitate vezano za prirez, Grad Osijek će ove godine prihodovati oko 7 milijuna eura, ali isto tako moramo napomenuti da na području grada imamo investicije u vrijednosti od preko 150 milijuna eura, da imamo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost. Imamo u najavi kao što znate, ono na čemu smo radili otkada smo došli i preuzeli vođenje Grada Osijeka a to je najveća strana investicija na području Slavonije i Baranje što će svakako dodatno dići zaposlenost. Vidjeli ste rebalans proračuna koji nam raste za preko 13 milijuna eura i koji se dobro puni. Racionalizirali smo sustav, dobro upravljamo, koristimo alternativne izvore financiranja što preko fondova EU, što preko Vlade, ministarstava, državnih tvrtki i nastavit ćemo tako raditi u budućnosti", rekao je gradonačelnik Ivan Radić te dodao da nema namjeru dizati cijene komunalnih usluga i zaključio da će ovom poreznom reformom građanima grada Osijeka definitivno plaće rasti.

Osječani i Vinkovčani tako mogu očekivati nešto puniji kućni budžet koji se danas s obzirom na inflaciju i rast cijena ubrzano prazni pa je svaki euro izuzetno važan.


Izdvojeno

Reci što misliš!