Vijesti / Osijek

14. Sjednica Gradskog vijeća

Radić: Osigurano dodatnih 600 tisuća eura za komarce

Radić: Osigurano dodatnih 600 tisuća eura za komarce
Davor Javorovic/PIXSELL

Naime, uz 700 tisuća eura koliko je osigurano u gradskom proračunu, 200 tisuća eura koliko je osigurala Osječko baranjska županija, rebalansom državnoga proračuna u Osijek bi trebalo stići i dodatnih 600 tisuća eura

Na 14. Sjednici osječkoga Gradskoga vijeća rebalansom je izglasano povećanje proračuna za 13,6 milijuna eura, odnosno sa 128,3 milijuna na 141,9 milijuna eura. Gradonačelnik Radić istaknuo je da su dva ključna razloga za povećanje proračuna preneseni viškovi od 10,8 milijuna eura te rast poreznih prihoda od 2,9 milijuna eura. Osvrnuo se i na najavljenu Vladinu poreznu reformu.

„Pozdravljamo Vladinu poreznu reformu, pozdravljamo i podržavamo rast plaća našim građanima. Ono što možemo reći konkretno za grad Osijek je da će Osječani sigurno biti zadovoljni s ovom poreznom reformom jer će im plaće rasti. Kada pitate vezano za prirez, Grad Osijek će ove godine prihodovati oko sedam milijuna eura, ali isto tako moramo napomenuti da na području grada imamo investicije u vrijednosti od preko 150 milijuna eura, da imamo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost. Imamo u najavi, kao što znate, ono na čemu smo radili otkada smo došli i preuzeli vođenje Grada Osijeka, a to je najveća strana investicija na području Slavonije i Baranje, što će svakako dodatno dići zaposlenost. Vidjeli ste rebalans proračuna koji nam raste za preko 13 milijuna eura i koji se dobro puni. Racionalizirali smo sustav, dobro upravljamo, koristimo alternativne izvore financiranja što preko fondova EU, što preko Vlade, ministarstava, državnih tvrtki i nastavit ćemo tako raditi u budućnosti”, rekao je gradonačelnik Ivan Radić te dodao da nema namjeru dizati cijene komunalnih usluga i zaključio da će ovom poreznom reformom građanima grada Osijeka definitivno plaće rasti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje vijećnika o učinkovitosti tretiranja komaraca odgovorio je zamjenik Dragan Vulin. Istaknuo je da se s tretiranjem krenulo na vrijeme. Odrađene su sve preporuke Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo OBŽ. Otišlo se i korak dalje. Prvi puta ove godine postignut je sporazum s okolnim općinama kako bi se Osijek od komaraca branio na njihovom području.

Naime, stručnjaci su potvrdili da 95 % komaraca u Osijek stiže iz okolnoga poplavnoga područja. Također, prvi puta nakon 14 godina grad se tretira i iz zraka. U samo 24 sata istovremeno su odrađeni tretmani sa zemlje i iz zraka, te je njihova učinkovitost između 86 i 98 posto.

Istaknuo je kako će zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Ivana Radića upućenoj prema Vladi i Saboru, Osijek ove godine imati na raspolaganju rekordna sredstva za borbu protiv komaraca - gotovo 1,5 milijuna eura. Naime, uz 700 tisuća eura koliko je osigurano u gradskom proračunu, 200 tisuća eura koliko je osigurala Osječko baranjska županija, rebalansom državnoga proračuna u Osijek bi trebalo stići i dodatnih 600 tisuća eura.

Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici usvojilo rješenje o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca sa Osječko-baranjskom županijom i općinama Erdut, Bilje, Darda I Petrijevci.

Na pitanja vijećnika o upisima u dječje vrtiće gradonačelnik je podsjetio da je pet vrtića prijavljeno na NPOO te da se kreće u izgradnju tri i dogradnju dva. Vrijednost je 6,2 milijuna eura, a uskoro kreće i izgradnja koja bi trebala biti završena do proljeća 2025.

Radi se na rješavanju problema nedostatka vrtićkih mjesta od prvoga dana preuzimanja dužnosti vođenja grada, rekao je gradonačelnik Radić, te podsjetio da u su u zadnjih 30 godina izgrađena samo dva vrtića. U dvije godine upisano je gotovo 500 djece više što je kao da je sagrađeno četiri do pet novih vrtića.

Proračunska izdvajanja za vrtiće narasla su s 5,5 na 8,7 milijuna eura. Kako se cijena nije mijenjala, roditelji trenutačno plaćaju manje od 30 posto ekonomske cijene vrtića. Gradonačelnik Radić vijećnike je izvijestio i da je kroz ITU mehanizam za Urbanu aglomeraciju Osijek osigurano više novca nego u prethodnom razdoblju. Naime, osigurano je 55 milijuna, što je čak 10 milijuna više nego u prethodnom razdoblju, s tim da u ovom financijskom razdoblju Urbanu aglomeraciju Osijek čini 10 jedinica loklane samouprave, a u prethodnom ju je činilo 19.

Na početku sjednice prisegnuo je vijećnik Marin Babić (HNS) koji je u Gradsko vijeće ušao umjesto Vladimira Hama.


Izdvojeno

Reci što misliš!