Vijesti / Osijek

projekt vrijedan 10 milijuna eura

U Osijeku otvorena nova zgrada Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS

U Osijeku otvorena nova zgrada Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS
OBŽ

Učenici će od rujna stjecati znanja, kompetencije i vještine u novoj zgradi i na novoj opremi RCK ELPROS

U Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek danas je održana Završna konferencija projekta i otvorenje nove zgrade Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS. Ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS iznosi 9.695.362,13 eura, od čega se na projekt uspostave infrastrukture odnosi 3.974.289,41 eura, a 5.721.072,71 eura na projekt uspostave RCK-a. Nova zgrada prostire se na 2.000 m2, a sastoji se od prizemlja i tri kata.

"Uz RCK Elektrotehničke i prometne škole Osijek, u komu upravo završavamo infrastrukturni dio vrijedan gotovo četiri milijuna eura i njegovo opremanje, u Osječko-baranjskoj županiji imamo i RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Za centre kompetentnosti odabrali smo te dvije škole jer je tržište rada pokazalo da su ta zanimanja deficitarna, a trebamo imati spremne osobe za taj posao, i to ne samo sa završene četiri godine srednje škole, pa kroz centar kompetentnosti želimo osnažiti kvalitetu učenika za tržište rada. Kod ELPROS-a je to važno i povezano i s novim investitorom, američkom kompanijom Jabil koja će trebati upravo takav profil. Naravno, FERIT će također raditi svoj dio posla, no upravo ovaj dio će biti najzahtjevniji, brojčano najbitniji, za popunjavanje struke koja će trebati raditi u toj tvrtki, a time će RCK ELPROS imati dodatnu vrijednost. Projekt RCK-a je započet prije odluke Jabila o dolasku kod nas, no već tada su se pokazivale potrebe za elektrotehničkim i prometnim smjerom, kao i ugostiteljsko-turističkim", rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako je u RCK ELPROS do sada uloženo više od 4 milijuna eura, a projekt se nastavlja nadogradnjom drugih sadržaja. Da bi centar zaživio u punom obliku potrebno je uložiti još oko 5 milijuna eura, odnosno ukupna investicije je gotovo 10 milijuna eura.

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić pojasnio je kako je riječ o završetku projekta infrastrukturne nadogradnje ove škole. Time je stvoreno više od 2.000 m2 novog prostora u kojima će učenici i svi koji su usmjereni prema elektrotehnici i računalstvu, dakle i odrasli polaznici, moći stjecati nova znanja, kompetencije i vještine.

"Projekt se pripremao i provodi se tri godine te sam zahvalan svima koji su u tomu sudjelovali. Zadovoljstvo je danas vidjeti zgradu u ranije samo zamišljenom svjetlu. Kako je veći dio opreme već stigao i ugrađen, objekt je pripremljen te očekujem da od rujna učenici imaju priliku stjecati znanja u tim novim i većim prostorima i na još više nove kvalitetne opreme. U zgradi su i 6 soba sa 4 ležaja te jedna jednokrevetna, ukupno 25 ležaja, kako bi učenici iz cijele Slavonije i Baranje, ali i izvan Hrvatske mogli doći na edukacije i pri tomu tu mogu prespavati. Spremamo se otvoriti školu i preko ERASMUS programa za učenike iz cijele Europe, baš kako naši učenici sada odlaze u druge zemlje na edukacije", istakao je Kovačić te dodao da škola planira povećati plan upisa za još jedan razred trogodišnjeg smjera.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul naglasila je da Županija kao osnivač srednjih i osnovnih škola usmjerila svoje djelovanje na podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa, što je i cilj oba RCK-a.

FOTO: OBŽ

"Namjera nam je da kvaliteta obrazovnog procesa bude što viša kako bi učenici mogli polaziti obrazovne procese i smjerove koji su danas potrebni na tržištu rada. Prioritet nam je usklađivanje potreba tržišta rada sa obrazovanjem u školama, kao i cjeloživotno obrazovanje odraslih odnosno mogućnost prekvalifikacije, što će provoditi i ovaj Centar. Mlade ljude moramo i trebamo zadržati ovdje, a kvalitetno obrazovanje i prohodnost od osnovne prema srednjoj školi i visokom obrazovanju je ključ svega toga", naglasila je.

FOTO: OBŽ

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin je rekao kako je zadovoljan dosadašnjom izgradnjom RCK ELPROS, projekta značajnog za grad i županiju, ali i Hrvatsku.

"Od samog početka razgovora o dolasku Jabila u Osijek, djelatnici ELPROS-a na čelu s ravnateljem Antunom Kovačićem su sudjelovali u tim razgovorima jer je investitoru bilo izuzetno važno da postoji tako jaka srednja škola koja može obrazovati dovoljan broj kadrova za njihovu buduću tvornicu", kazao je Vulin.

FOTO: OBŽ

Nositelj oba projekta RCK ELPROS je Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a partner Osječko-baranjska županija. Suradnici na projektu Uspostava infrastrukture su Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Hrvatski zavod za zapošljavanje, ATO Inženjering d.o.o. Osijek, MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o. Osijek, dok - uz Osječko-baranjsku županiju - partneri na projektu Uspostava RCK-a su Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Mono za projektiranje informacijskih sustava d.o.o. Osijek, ATO Inženjering d.o.o. Osijek i HGK Županijska komora Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!