Vijesti / Osijek

uspješna akcija

U eko akciji "Od izvora do mora" skupljeno 1,3 tone otpada u Retfali

U eko akciji
Grad Osijek

Tijekom akcije očišćen je otpad s jedne od "omiljenih" divljih deponija Osječana

Grad Osijek u subotu je u sklopu projekta "Od izvora do mora" organizirao na području Retfale akciju čišćenja okoliša. Riječ je o ekološkoj akciji u organizaciji Coca Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnog otpada.

Akciju u Osijeku predvodio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, a u njoj su sudjelovali i građani te volonteri zadruge NEOS.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Radić poručio je kako se Osijek rado odazvao ovoj hvalevrijednoj akciji, ali i da je pronalazak lokacije za čišćenje u Osijeku bio velik izazov.

"Osijek je izuzetno čist i uredan grad, ponosno već dvije godine zaredom nosimo titulu hrvatskog Eco Cityja. Od svih velikih gradova najdalje smo otišli i po pitanju gospodarenja otpadom. Prešli smo cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, zbog čega prošle godine nismo morali platiti penale", rekao je gradonačelnik i podsjetio kako se u zgradama kolektivnog stanovanja odvaja šest, a u kućanstvima četiri vrste otpada.

"Također imamo četiri reciklažna dvorišta koja su prošle godine imala preko 100.000 posjeta. Ove rezultate ne bismo imali bez naših sugrađana i na tomu im zahvaljujem. Kada govorimo o zelenilu, Osijek ima više parkova nego trgova, a prošle godine naš Sakuntalin park proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj. Ponosimo se što smo zeleni grad. Nastavit ćemo tako i dalje raditi, educirati i graditi infrastrukturu kako bismo postigli još bolje rezultate", dodao je gradonačelnik Radić.

Milan Jukić iz zadruge NEOS kazao je kako je važno što više voditi brigu o okolišu i mjestu u kojem živimo, ocijenivši kako će ova akcija potaknuti i druge da vode više računa o prostoru u kojem borave i žive.

Marko Eljuga, predsjednik Gradske četvrti Retfala rekao je kako je ova lokacija, na raskrižju Ulice Šandora Petefija i Ulice J.J. Strossmayera, otprije poznata po deponijima, te pohvalio današnju akciju.

"Zadovoljni smo što smo se skupili u ovolikom broju kako bismo očistili ovaj prostor. U blizini se nalazi reciklažno dvorište i ovim putem apelirao bih na sve građane da na njega odvoze otpad. Za pohvaliti je i da imamo sve manje ovakvih deponija, kako zbog educiranih građana tako i zbog Unikoma koji učinkovito rješava probleme koji se pojavljuju", istaknuo je Eljuga.

Tijekom akcije čišćenja prikupljeno je 1350 kilograma otpada, a gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je svima koji su sudjelovali.

Ove godine na natječaj ”Od izvora do mora” prijavilo se 28 hrvatskih gradova, a osim akcije čišćenja, u središtu projekta je i potpora sadnji drveća u hrvatskim gradovima radi smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (C02) i temperature zraka u urbanim sredinama.


Izdvojeno

Reci što misliš!