Vijesti / Osijek

velika investicija

Radić o Jabilu: "Ovo je jedna od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a već razgovaramo s novim investitorima"

Radić o Jabilu:
Davor Javorović/PIXSELL

Gradonačelnik je istaknuo kako su u razmatranju imali desetak grada u različitim državama

Američki investitor, tvrtka Jabil, danas je i službeno potvrdila svoj dolazak u poduzetničku zonu Nemetin.

"Nakon godinu i pol dana intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a svakako najveće investicije u povijesti Osijeka došao je i taj dan kada smijemo reći o čemu je riječ. Međunarodna tvrtka Jabil objavila je danas da dolazi u Osijek i da gradi centar izvrsnosti u kojem namjerava zaposliti više od 1500 ljudi", rekao je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić.

jabil
1500 radnih mjesta Jabil gradi novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku, prijavite se za posao već danas!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Informacija je dugo morala ostati tajna zbog ugovora o povjerljivosti, a danas je objavljena javno.

Gradonačelnik je istaknuo kako su u razmatranju imali desetak grada u različitim državama i svaki sastanak vodio je koraku bliže realizaciji ove velike investicije.

"Predstavnici investitora iz Amerike u Osijek su dolazili najmanje sedam puta. Mi smo zajedno s Županijom oformili multifunkcionalni tim koji je bio na raspolaganju 0-24 čime smo osigurali brzo i efikasno rješavanje svih izazova s kojima smo se susretali", dodao je Radić i zahvalio cijelom timu.

Kao jedan od ključnih razloga zbog kojih su investitori odlučili doći u Osijek je i mjera oslobađanja od komunalnog doprinosa čime je Osijek postao konkurentniji pa je na ovaj način investitor je uštedio oko 2,5 milijuna eura. Kao prednost pokazala se i opremljenost zone i njezina veličina.

U samo dovođenje investitora bili su uključene i druge institucije poput škola pa su već oformljeni i programi za osposobljavanje radne snage za ove potpuno nove poslove u našoj regiji.

"Iako je ovo najveća investicija do sada, mi smo trenutačno u pregovaranju s još nekim investitorima i ja bih se usudio reći da će u budućnosti biti još lijepih i dobrih vijesti", rekao je Radić.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako Osijek mora preuzeti središnju ulogu u Slavoniji i postati lider, a što proteklih godina i čini.

"Investitora smo stavili ispred politike i ispred svega što koči investicije. Politika je tu da omogući najlakše i najbrže poslovanje investitoru", rekao je Anušić.

Tvrtka Jabil zapošljava preko 200 tisuća ljudi diljem svijeta, a tvornica u Osijeku bit će jedna od brojnih.

Elektrotehnička škola znatno će postati i u kvalifikacijama djelatnika pa će tako tehnička struka postati još traženija i aktualnija na tržištu rada.

U prvoj fazi planira se zapošljavanje 1500 ljudi, a u narednim fazama i veći broj djelatnika.

"Svima je vama poznat trend da se u posljednje vrijeme jedan određeni broj onih koji su otišli u Irsku, Njemačku da se vraćaju nazad i traže svoje mjesto pod suncem. Ovo će biti jedan potencijal da ih vratimo, a ako se ovako nastavi Osijek, Slavonija će biti ono što je bila nakon II. Svjetskog rata, mjesto gdje se doseljava, gdje se dolazi raditi i oformiti svoju obitelj", rekao je Anušić.  

Župan je iskazao i optimizam u demografski oporavak Slavonije i dodao kako će podaci u narednim godinama zasigurno biti u plusu.

Sami centar uskoro će krenuti u izgradnju s obzirom na najavu otvorenja već početkom 2024. godine.

"Radimo i dalje, pregovaramo i dalje. Bez jačanja gospodarstva nema niti jačanja grada. Ovo će svakako biti jedno osnaženje proračuna grada korz prireze i poreze. Nudimo i dalje našu zonu. U onom trenutku kad krene izgradnja ove tvornice, onda možemo razgovarati s državom da nam daruje i treću zonu u Nemetinu", zaključio je Radić i istaknuo kako je trenutno rekordna zaposlenost s više od 55 tisuća zaposlenih.


Izdvojeno

Reci što misliš!