Vijesti / Osijek

moderna vozila

Osijek će nabaviti deset modernih tramvaja, a u planu je i širenje tramvajske mreže

Osijek će nabaviti deset modernih tramvaja, a u planu je i širenje tramvajske mreže
Grad Osijek

Osijeku je danas uručen Ugovor, a uskoro kreće javna nabava za deset novih tramvaja

Osijeku - gradu prvog hrvatskog tramvaja uručen je danas Ugovor kojim mu se omogućuje kupovina deset novih niskopodnih tramvaja.

Ugovor je svečano uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tramvaj je dio identiteta Osijeka. Osijek je imao prve tramvaje u Hrvatskoj, a zadnje je dobio prije dvadeset godina. Siguran sam da će i ova crtica o dodjeli ući u povijest grada na koju smo svi ponosni", rekao je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić.

Vrijednost projekta je 25 milijuna eura, od čega je 20 milijuna bespovratnih sredstava što će omogućiti nabavku modernih tramvaja kojima će zasigurno voziti brojni pa se očekuje i smanjenje gužve u centru grada kad je u pitanju automobilski promet.

Osijek ukupno ima 9,5 kilometara tramvajske mreže koja se trenutno modernizira, a  grade se i dvije nove ispravljačke stanice.

"Imali smo danas i jedan operativni sastanak na kojem smo prošli par tema i očekujemo da ćemo proširiti tramvajsku mrežu", dodao je gradonačelnik čije je riječi podržao i ministar Butković i najavio kako će Vlada podržati ta nastojanja.

Direktor GPP-a istaknuo kako je ovo izuzetno vrijedna nabavka budući su zadnji tramvaji kupljeni prije više od četrdeset godina, a 2005. su renovirani pa će se ovime će se znatno povećati kvaliteta usluge.

"Namjeravamo nabaviti tramvaje dužine oko 20 metara za razliku od dosadašnjih koji su dužine 14 metara", rekao je Dejan Rusmirović, direktor GPP. 

Plan je da novi tramvaji stignu za oko dvije godine, a ovih dana trebala biti raspisana javna nabava.

U konačnici je plan izgraditi i novu remizu i spojiti dvije osječke tramvajske linije u dvije točke.

Župan Ivan Anušić istaknuo je sinergiju Grada i Županije i podcrtao projekte koji se realiziraju, a bit će dodana vrijednost u budućnosti.

"Danas je grad Osijek gradilište i gdje god krenete morate krenuti pola sata ranije", rekao je Anušić.

Ministar Butković istaknuo je kako je lijepo biti u Osijeku i koliko je lijepo vidjeti da su iskorištene mogućnosti koje pružaju EU fondovi.

"To je bila prilika koju nismo smjeli propustiti i nismo je propustili. Ako je vidjeti bilo gdje u Hrvatskoj što se u pojedinom gradu ili županiji uspješno radi i provodi radi, to je u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji", istaknuo je Butković koji je istaknuo i primjer sjajne suradnje s županijom uslijed čega se dovršava i koridor Vc.

Najavljeno i kako će uskoro biti raspisan i natječaj za vozila na alternativni pogon, a zasigurno će u tome sudjelovati i Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!