Vijesti / Osijek

osmomartski marš

Održan prvi Noćni marš u Osijeku: "Marširamo za društvenu jednakost"

Održan prvi Noćni marš u Osijeku:
Dubravka Petrić/PIXSELL

"Država od 2015. nije donijela nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kao temeljni strateški dokument koji bi imao za cilj smanjivanje diskriminacije nad ženama i ravnopravnost spolova", rečeno je na skupu

Povodom Međunarodnog dana žena, u brojnim hrvatskim gradovima, pa tako i Osijeku, održao se osmomartovski Noćni marš žena pod imenom 'Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici!'.

Marš je počeo okupljanjem na Trgu Ante Starčevića odakle se krenulo Europskom avenijom do Parka Kralja Držislava. Okupljeni su imali transparente s brojnim zanimljivim porukama: "Što tvoja savjest ima s mojom maternicom?", "Ne rađam na zapovijed", "Ne klečim ni kad čistim", "Pola neba, pola zemlje, pola moći", "Nikad pokorene, uvijek neposlušne", "Spremamo revolucije, a ne ručkove" i mnoge druge.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnji Noćni marš prvi je organiziran u Osijeku.

"Marširamo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, Marširamo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, Marširamo za društvenu jednakost, Marširamo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice", dio je poruka koje su se mogle čuti.

"Ovaj Noćni marš u Osijeku organizirali smo po uzoru na Marš koji u Zagrebu od 2016. godine organizira fAKTIV", rekla je Natalija Havelka, direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i jedna od organizatorica inicijative. Ističe da su zahtjevi koje upućuju usmjereni prvenstveno prema državi.

Pogledajte video s marša:

"Država od 2015. nije donijela nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kao temeljni strateški dokument koji bi imao za cilj smanjivanje diskriminacije nad ženama i ravnopravnost spolova", dodala je Havelka. Napominje kako žele ukazati na podređen položaj žena, prvenstveno u poslovnoj sferi, zbog čega su i tema ovog marša radnička prava žena pod parolom "štrajk u kuhinji, štrajk na ulici".

Podsjetila je da je Osijek 20-ih godina prošlog stoljeća imao i svoju Rozu Luxemburg u Adeli Pavošević, koja je u to vrijeme povela nekoliko vrlo velikih i važnih štrajkova.

Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica kazala je kako nije samo riječ o tome jesu li žene nasuprot muškaraca nego koliko štujemo društvenu jednakost i koliko zapravo želimo imati heterogeno društvo koje je solidarno i koje uvažava različitosti i brine o svima.


Izdvojeno

Reci što misliš!