Vijesti / Osijek

osječke školske jelovnike složili nutricionisti

U svim osječkim osnovnim školama provodi se projekt besplatne školske prehrane - objavljen primjer jelovnika

U svim osječkim osnovnim školama provodi se projekt besplatne školske prehrane - objavljen primjer jelovnika
RTL

Projekt se na području grada provodio i ranije, ali je sad njegovo financiranje preuzela država

Na području grada Osijeka je 21 osnovna škola i u svima njima provodi se projekt besplatne školske prehrane. To znači da je besplatni školski obrok, kojega financira Vlada, danas stigao do svih 7300 osječkih osnovnoškolaca.

„Sve naše škole imaju tehničke mogućnosti za provedbu kombiniranog obroka – kuhanog i mliječnog i sve su provele postupak javne nabave sukladno zakonskim odredbama. Većina škola ima mogućnost i pripreme dijela obroka, dok preostale škole obroke pribavljaju od lokalnih partnera i dobavljača. Jelovnici su osmišljeni u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo prema važećim nutritivnim kvalitetama i normativima za djecu školskog uzrasta, a sve su osječke škole pronašle model za njihovu provedbu, tako da će svim učenicima grada Osijeka biti isporučena kombinacija kuhanih i mliječnih obroka.“ istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić, te dodao da se osječkim školama nije bilo teško pripremiti za ovaj hvale vrijedan projekt Vlade Republike Hrvatske jer su i do sada osječki učenici imali besplatan školski obrok kojeg je sufinancirao Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad Osijek posebnu pozornost usmjerava na besplatne tople obroke za osnovnoškolsku djecu. Važno da škole ostanu dobri primjeri prakse kada se govori o nutritivnim obrocima. Stoga su jelovnici, osmišljeni da učenicima daju energiju, dovoljno izvora proteina i ugljikohidrata, odnosno kreirani su na bazi optimalne hranjive vrijednosti za djecu.

A u slučaju potrebe za posebnim obrocima kod pojedinih učenika škole će pratiti preporuke liječnika te ciljano individualno prilagoditi jelovnik.

Sredstva Vlade RH namijenjena za školsku prehranu Grad Osijek će dobiti prema evidenciji iz E-dnevnika na kraju mjeseca kada se napravi završni obračun. Za jedan obrok predviđen je iznos od 1,33 eura.

Primjer jelovnika koji je objavila osječka OŠ Mladost:


Izdvojeno

Reci što misliš!