Vijesti / Osijek

Na razini Hrvatske

Zbog odvajanja otpada Osijeku ponovno nagrada za najbolji Eco-city grad

Zbog odvajanja otpada Osijeku ponovno nagrada za najbolji Eco-city grad
Grad Osijek

Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce

Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-citya. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce.

Nagradu je u četvrtak na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna”, rekao je gradonačelnik Radić.

„Nabavili smo i 13 novih ekološki prihvatljivijih autobusa, a radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Gradi se i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. Imamo preko 50 kilometara biciklističkih staza, više parkova nego trgova. Bit ću neskroman i reći da smo ovu nagradu i očekivali”, dodao je Radić.

Naveo je i da se u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom za zaštitu okoliša, stalno ulaže u gospodarenje otpadom.

„Građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju da otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi. Ova će nam titula biti dodatni poticaj za postizanje još boljih rezultata u budućnosti”, poručio je osječki gradonačelnik.

Osijek je potvrdio titulu najboljeg Eco-citya i zbog toga što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski učinkovito.

Također, žiri je visoko ocijenio projekt “Urbana mobilnost Grada Osijeka” s ciljem osiguravanja veće dostupnosti javnog prijevoza građanima te pružanja klimatski prihvatljivog i isplativog javnog prijevoza.

Neke su od najvažnijih praksi urbane mobilnosti koje su se do danas u Osijeku uvele dijeljenje električnih automobila i romobila, uspostavljen sustav dijeljenih bicikala, SMART sustav za nadzor i upravljanje prometnim sustavima te praćenje kvalitete zraka na najvažnijim prometnim križanjima.

Osijek se ove godine našao i u finalu izbora za naslov Šampiona EU fondova, s udjelom od 4,05 posto u ukupnom iznosu koji su svi hrvatski gradovi povukli iz EU fondova u razdoblju od 2018. do 2021. godine.

Izbor najboljih gradova 2022. održao se po peti put, u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos.


Izdvojeno

Reci što misliš!