Vijesti / Osijek

poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i ranjivih skupina

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan javni okrugli stol u sklopu projekta Inklutour

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan javni okrugli stol u sklopu projekta Inklutour

Okrugli stol pod nazivom “Odgovaranje na potrebe tržišta rada kroz edukaciju osoba s invaliditetom” održao se u Kulturnom centru Osijek uz podršku Grada Osijeka

U Kulturnom centru Osijek održan je javni okrugli stol pod nazivom “Odgovaranje na potrebe tržišta rada kroz edukaciju osoba s invaliditetom” u sklopu projekta Inklutour. Time se obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom kako bi se dodatno promoviralo zapošljavanje i educiranje osoba s invaliditetom u Osječko-baranjskoj županiji i to najviše za sektor ugositeljstva i turizma koji je, na ovom području, već godinama primjer uspješnog kontinentalnog turizma.

Ovim događajem stavio se naglasak na važnost suradnje i otvorenog razgovora između predstavnika udruga osoba s invaliditetom i stručnjaka iz raznih sektora kako bi se kvaliteta života samog pojedinca, ali i društva dodatno unaprijedila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Temeljem pritužbi koje svakodnevno primamo, očigledno je kako se pravo rada učestalo krši i kako je upravo u području rada i zapošljavanja diskriminacija temeljem invaliditeta još uvijek jako izražena. Uzrok diskriminacije najčešće su neutemeljene predrasude o osobama s invaliditetom i njihovim mogućnostima te zanemarivanje preostalih sposobnosti, talenta i profesionalnih kompetencija. Baš zato ovakva događanja smatramo važnim jer na taj način želimo ukloniti te predrasude i ukazati na to da su osobe s invaliditetom vrijedan dio ljudskih potencijala te značajno pridonose kvalitetnom odvijanju poslovnih procesa i obogaćivanju međuljudskih odnosa. Isključivanje osoba s invaliditetom s tržišta rada je veliki gubitak ne samo za pojedinca nego i za društvo u cjelini i to podjednako financijski i ljudski. Nijedno društvo nije dovoljno bogato da bi se moglo odreći radnog doprinosa osoba s invaliditetom, a svi bismo trebali znati da nitko ne može raditi sve, ali svatko može raditi nešto.”, izjavio je Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Osijek.

Nakon što su govornici dali odgovore na najčešće postavljena pitanja, kao i na najveće izazove pri zapošljavanju i educiranju osoba s invaliditetom, drugi dio programa bio je rezerviran za panel raspravu govornika i publike na kojoj su se otvorile mnoge teme, pitanja, sugestije i komentari.

“Grad Osijek usmjerio je djelovanje na uočene potrebe osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici tako da primjenjuje i nacionalne javne politike koje definiraju određene mjere, od utjecaja na kvalitetu, dostupnost i pristupačnost usluga i prava u svrhu izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u svim područjima do značaja za neovisno življenje te sustavno radi na poboljšanju i stvaranju okruženja u kojemu će svim stanovnicima grada Osijeka javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni te kontinuirano vodi brigu o osobama s invaliditetom.”, dodao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Da je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i ranjivih skupina u primarnom fokusu Grada Osijeka i osječke zajednice, dokazuje i pokretanje te podrška Inklutour projekta kojim će se omogućiti educiranje osoba s invaliditetom i njihov lakši ulazak na tržište rada.

“Pučko otvoreno učilište Osijek ima privilegiju i čast svojim aktivnostima sudjelovati u povećanju, kako zapošljivosti, tako i drugih mogućnosti osobnog napretka osoba s invaliditetom. Kao ustanova kojoj je osnivač Grad Osijek dužni smo uložiti vrijeme i energiju u pronalasku rješenja koja će oplemeniti društvo i pomoći poboljšanju životnih uvjeta ranjivih i socijalno ugroženih skupina. Upravo su ovakve aktivnosti jedne od ključnih u radu Učilišta, koje uz podršku Grada te uz korištenje sredstava iz EU fondova, ciljeve stvaranja društva jednako dobrog za svakoga, to može i ostvariti.”, zaključio je Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek koji je nositelj projekta Inklutour.

Projekt Inklutour započeo je u ožujku 2022. i provodit će se sve do studenog 2023. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.


Izdvojeno

Reci što misliš!