Vijesti / Osijek

brojni izbori

Učenici u ugostiteljstvu i turizmu saznali što mogu studirati nakon završetka škole

Učenici u ugostiteljstvu i turizmu saznali što mogu studirati nakon završetka škole

Tijekom predstavljanja učenici su dobili informacije o različitim mogućnostima školovanja nakon završetka srednje škole

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko - turistička škola, Osijek, u utorak 22. studenoga 2022. organizirao je u prostoru škole predstavljanje visokih učilišta i sveučilišta u sklopu aktivnosti „Kamo na studij?“.

Posebnost ovoga događanja jest što su se predstavljanju odazvale visoke škole i fakulteti iz cijele Hrvatske, Iz Zagreba, Pule, Zadra, Požege, Virovitice, Splita, Dubrovnika, Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom predstavljanja učenici su dobili informacije o različitim mogućnostima školovanja nakon završetka srednje škole.

“Veseli me što sam učenicima u Osijeku u Ugostiteljsko - turističkoj školi, koja je regionalni centar kompetentnosti, mogao predstavili naš studijski program Menadžmenta ruralnog turizma i Specijalistički diplomski studij destinacijskog menadžmenta jer nudimo im da se usavršavaju u području gastronomije, agro turizma, kulturnog turizma, vinskog turizma, turizma u zaštićenim područjima, na kraju krajeva povezujemo sve resurse koje naše područje ima u jedan integrirani turistički proizvod ili pak bolje rečeno integrirani turistički doživljaj. Krajnji je cilj komercijalizirati sve vrijednoti slavonsko-baranjskog područja u jedan cjelokupni proizvod.”, rekao je Božidar Jaković, pročelnik Odjela za turizam Veleučilišta u Virovitici.

“Kao bivši učenik čvrste sam temelje dobio upravo u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku. Pomogli su mi da bih danas mogao sve to nadograđivati na fakultetu. Ovdje sam završio za zanimanje kuhar, dok mi danas fakultet pruža dodatna znanja o gastronomiji, vinu i drugim napitcima, a vrlo važnu ulogu u tome ima terenska nastava. Usporedio bih sebe s današnjim srednjoškolcima te bih rekao kako im se više toga pruža, posebice jer se obrazuju u regionalnom centru kompetentnosti. Da se slikovito izrazim, dobiju gotovo jelo na pladnju i vjerujem da će neki od njih uskoro biti sa mnom rame uz rame. To je zapravo ključno, da stječemo kompetencije kako bismo kasnije mogli podizati gospodarske aktivnosti.”, istaknuo je Zvonimir Paponja, student Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Aktivnost je bila namijenjena zainteresiranim učenicima završnih razreda četverogodišnjih zanimanja.

“Oduševljena sam današnjim događajem u našoj školi iz razloga što sam sigurna da želim nastaviti školovanje premda nisam još posve sigurna u kojem smjeru i koji ću fakultet odabrati. Međutim, s obzirom da sam u ovoj školi dobila dobru podlogu razmišljam o nastavku obrazovanja kroz smjer turizma. Danas sam obišla sve promotivne štandove fakulteta i moram istaknuti kako su njihovi predstavnici bili izuzetni otvoreni i pristupačni te su se svojski trudili otkloniti sve nedoumice koje sam imala. Još bih naglasila kako se za 10 godina vidim kao menadžerica nekog hotela.”, rekla je Rafaela Kofranek, učenica 4. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist.

“Obrazovanje u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku je odlično jer imamo stručne nastavnike koji pohađaju brojne edukacije i to znanje vrijedno prenose na nas učenike što je meni pomoglo da dobijem uvid u najnovije trendove i događanja u turizmu i ugostiteljstvu. Današnji sajam za mene je odlična prilika jer sam se dvoumila između nekoliko fakulteta. Iz prve sam ruke mogla doznati od studenata i predstavnika fakulteta sve što me je zanimalo. Također bih se nadovezala na moju školsku kolegicu i kazala bih kako se za 10 godina vidim kao djelatnica u Turističkoj zajednici.”, napomenula je Lucija Belaj, učenica 4. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist.

“Bila je to izvrsna prigoda da se predstavnici čak 17 visokih učilišta i sveučilišta predstave učenicima jer veseli podatak da većina naših učenika nakon stečenog strukovnog zanimanja ima želju za nastavkom obrazovanja. Za našu strukovnu školu, okupiti ovoliki broj fakulteta,  veliki je uspjeh, prije svega jer smatram da to nije uspjelo niti jednoj drugoj strukovnoj obrazovnoj ustanovi. Dakle, mi školujemo učenike za trogodišnja zanimanja i referentna smo škola za obrazovanje učenika koji će se zaposliti u sektoru ugostiteljstva i turizma te napose biti okosnica u našoj najjačoj gospodarskoj grani, a riječ je o zanimanjima kuhar, konobar i slastičar. Ovome događanju prethodila je obostrana dobra volja te izvrsna komunikacija jer smo njihovim dolaskom našim učenicima omogućili pravodoban izvor informacija i odgovor na vječno pitanje, što i gdje će kasnije raditi i što mogu očekivati od svoje budućnosti.”, naglasio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.


Izdvojeno

Reci što misliš!