Vijesti / Osijek

Osječani u svjetskom vrhu

RTL u Osijeku u sjedištu najinovativnije hrvatske tvrtke

RTL u Osijeku u sjedištu najinovativnije hrvatske tvrtke
Dubravka Petrić/PIXSELL

Ponosno tvrde da su tvorci najboljih video-naočala za upravljanje dronovima, ali i da su njihovi proizvodi koji se prodaju u 50 zemalja svijeta rezultat domaćeg znanja i rada

Imaju pet godina, u Hrvatskoj su i u svjetskom su vrhu - da, to su osječki IT-jevci iz Orqe. S njihovim video-naočalama piloti dronova osjećaju se kao da sjede u kokpitu letjelice. A uskoro će poletjeti i njihov prvi dron. Ekipa RTL-a posjetila ih je u njihovom sjedištu u Osijeku.

"Naše naočale omogućuju pilotu taj nekakav immersive osjećaj zapravo kao da sjedi u kokpitu drona kojim upravlja", govori voditelj odjela za EU projekte Dragan Kovačević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponosno tvrde da su tvorci najboljih video-naočala za upravljanje dronovima, ali i da su njihovi proizvodi koji se prodaju u 50 zemalja svijeta rezultat domaćeg znanja i rada.

"Sav dizajn, sve elektronike kompletno je dizajnirano u Osijeku u Hrvatskoj, znači s našim vlastitim inženjerskim snagama", dodaje Kovačević.

Nakon akvizicije švicarske IT kompanije Orqa ima sve potrebno da uskoro polete i njeni dronovi.

"Time smo dobili jedan široki portfolio zapravo svih komponenata za dronove i vjerojatno smo u ovom trenutku jedina kompanija izvan Kine koja sve ima unutar kuće", kazao je operativni direktor Tomislav Krolo.

Za uspjeh na svjetskom tržištu uz znanje i rad potreban je i kapital. Osječki IT-evci kažu da ih raduje što ih neki investitori prate od početka do danas.

"Vjeruju u našu strategiju, u našu kompaniju, vjeruju da možemo našu kompaniju stvarno dovest na neko velikog globalnog igrača u svijetu", kazao je financijski direktor Goran Simonovski.

U istraživanju i razvoju sve je tajnovito. No, otkrivaju da izvan Hrvatske rade na obrambenoj tehnologiji oklopnih vozila. Ne kriju ni tajnu uspjeha.

Ivan Jelušić orqa
26. zlatna kuna Osječka Orqa proglašena za najinovativniju tvrtku u 2021. godini

"Entuzijazam pojedinaca, ono možda nekakva mala doza ludosti i da se poklope nekakve okolnosti, dobre odluke u dobrim trenucima u pravom trenutku i malo sreće u svemu tome", kazao je Kovačević.

Uspjeli su na globalnom tržištu, no istraživati i proizvoditi i dalje žele u Osijeku. U zgradi IT parka koju planiraju izgraditi. Entuzijazam i znanje su tu pa im treba još samo malo ludosti i sreće.


Izdvojeno

Reci što misliš!