Vijesti / Osijek

1202 postelje

Novi KBC Osijek koštat će 4 milijarde kuna, a plan ga je otvoriti 2030. godine

Novi KBC Osijek koštat će 4 milijarde kuna, a plan ga je otvoriti 2030. godine

Novi KBC Osijek trebao bi niknuti na prostoru kod Gacke ulice

Projekt izgradnje novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, unatoč nekim osporavanjima, odvija se predviđenom dinamikom i bez kašnjenja, a vrijednost građevinskih radova na tom projektu trenutno se procjenjuje na četiri milijarde kuna, što je dvostruko više od početne procjene, piše Index.hr.

Projekt je trenutno u fazi ugovaranja projektne dokumentacije koja bi trebala biti završena do kraja 2023. godine, a samo poskupljenje opravdava se inflacijom  i poskupljenjem građevinskih radova.

gacka
Novi osječki KBC gradit će se u Gackoj ulici? Zemljište jučer obišli ministar i župan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako kažu u Ravnateljstvu, sami model financiranja još nije poznat, a razmatraju se razmjeri udjela domaće i međunarodne financijske komponente, a kako jedan od mogućih međunarodnih izvora financiranja je Europska investicijska banka, u koju su pozvani na sastanak.

Sama površina na kojoj se planira graditi još 2019. godine postalo je građevinsko zemljište, a u tijeku je i prijenos vlasništva koje se najviše odnosi na Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine. a podrazumijeva uključivanje i drugih mjerodavnih ministarstava. Rješenje se očekuje u idućih nekoliko mjeseci s obzirom na to da je za pribavljanje građevinske dozvole uvjet vlasništvo nad građevinskim zemljištem.

cijeli projekt vrijedan 2,5 milijarde kuna Učinjen prvi konkretni korak k izgradnji novog osječkog KBC

U urbanističkom smislu, navode u Ravnateljstvu, odabrana lokacija pokazala se najpovoljnijom za budući KBC, ponajprije zato što nije opterećena postojećom izgradnjom. Što se prometa tiče lokacija je iznimno povoljna jer Osječanima omogućuje dobru povezanost iz svih dijelova grada cestovnim i tramvajskim prometom, a blizina južne osječke obilaznice isto omogućuje i stanovnicima okolnih naselja. Plan je novi KBC otvoriti 2030. godine, a predviđeno je da ima 1202 postelje, od kojih 247 u dnevnim bolnicama.

Što se tiče postojećih zgrada današnjeg KBC one će jednom kad se presele na novu lokaciju biti dostupne za druge društvene djelatnosti i aktivnosti.

Budući KBC Osijek
preduvjeti za izgradnju i opremanje Prezentiran strateški projekt izgradnje novog KBC u Osijeku

 


Izdvojeno

Reci što misliš!