Vijesti / Osijek

Digitalna transformacija Slavonije

Huawei pokrenuo projekt Huawei for digital Slavonia i dodijelio 80.000 eura stipendija fakultetima FAZOS i FERIT

Huawei pokrenuo projekt Huawei for digital Slavonia i dodijelio 80.000 eura stipendija fakultetima FAZOS i FERIT
PR

Edukacijsko - stipendijski program Huawei for Digital Slavonia nastao je potpisivanjem tri memoranduma u svrhu digitalne transformacije Hrvatske

Huawei je u Osijeku predstavio projekt Huawei for digital Slavonia koji je realiziran u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te dva osječka fakulteta - Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Cilj projekta jest podrška upotrebe novih znanja i tehnologija u poljoprivredi te jačanje znanja o najsuvremenijim tehnologijama.

“Ovakvi projekti su značajni zato što maksimalno pomažu u digitalnoj tranziciji koja je bitna za Hrvatsku, ali i za cijelu EU. Danas je velik naglasak na energetskoj zelenoj tranziciji koja je povezana s digitalnom tranzicijom i ovakav način da velike svjetske kompanije ulažu u naše fakultete je nešto što kao država samo možemo podržati”, rekao je Ivo Miletić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj, Qi Qianjin, također je podržao Huaweijev projekt i obratio se okupljenima: “Kao vodeći globalni pružatelj ICT infrastrukture i pametnih uređaja, Huawei je svojim proaktivnim djelovanjem postao važan partner u razvoju hrvatskog digitalnog gospodarstva i njegovanja ICT talenata. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, a ujedno podupire kinesko-hrvatsko prijateljstvo”.

U sklopu programa Huawei for digital Slavonia, Huawei je osigurao godišnje stipendije svim novim studentima studija Digitalna poljoprivreda koji se odvija na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek te izabranim studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future program. Rektor sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac istaknuo je: “Iznimno nam je drago što je Huawei prepoznao važnost ulaganja u obrazovanje i svojim inicijativama pokrenuo suradnju sa Sveučilištem u Osijeku kao i fakultetima.”

Kevin Qiming Zhang, generalni direktor Huawei Hrvatska uručio je fakultetima stipendije u ukupnom iznosu 80.000 eura. Prodekan za projekte i međunarodnu suradnju na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izv. prof. dr. sc. Emmanuel Karlo Nyarko, tom je prilikom poručio kako im je suradnja s tvrtkama ključna kako bi studijski programi bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, a prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dodao je i kako Huawei podupire njihov cilj da budu lider u području precizne poljoprivrede i razvoja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

“Edukacijsko - stipendijski program Huawei for Digital Slavonia nastao je potpisivanjem tri memoranduma u svrhu digitalne transformacije Hrvatske. Upravo na digitalnoj transformaciji Hrvatske predano radimo već 15 godina koliko smo prisutni u Hrvatskoj te kroz svoje projekte značajno doprinosimo poticanju razvoja mladih talenata”, naglasio je Marco Xu Xiaobo, direktor komunikacija i public affairsa, Huawei CEE & nordijske zemlje.

U sklopu programa pokrenut je i novi projekt Tech4all koji nastoji očuvati biosustav u Kopačkom ritu. Projekt je ostvaren u partnerstvu s Rainforrest Connection koji je globalni partner Huaweija iz SAD-a i s FAZOS-om.

O projektu Tech4all održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovali prof. dr. Ivana Majić, prodekanica za međunarodnu suradnju i studije na engleskom jeziku (FAZOS), Xiaoou Wang, Public Affairs & Communication Manager u Huaweiju, Ružica Marušić, rukovoditeljica odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja Kopačkog rita te Jasminka Martinović, direktorica HUP ICT udruge, dok se Bourhan Yassin, direktor Rainforrest Connectiona javio video snimkom.

Sudionici su na panelu podržali ideju da se ova inicijativa proširi i na druga područja u Hrvatskoj s ciljem očuvanja prirode. Projektom Tech4all, uz pomoć najsuvremenije tehnologije i umjetne inteligencije, Huawei zajedno s partnerima pomaže u zaštiti ugroženih vrsta biljaka i životinja te u zaštiti i očuvanju njihovih prirodnih staništa.


Izdvojeno

Reci što misliš!