Vijesti / Osijek

2.370 kilometara cesta

Zimske službe spremne za održavanje cesta u zimskim uvjetima

Zimske službe spremne za održavanje cesta u zimskim uvjetima
OBŽ

Cesting održava 2.370 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta na području tri županije

Predstavnici Hrvatskih cesta d.o.o. Poslovne jedinice Osijek, Uprave za ceste Osječko-baranjske županije i tvrtke Cesting d.o.o. Osijek danas (15. studenoga 2022. godine) održali su zajednički sastanak o održavanju javnih cesta u zimskom razdoblju 2022./2023. godine na području Osječko-baranjske županije. Tom prigodom, a u cilju njihova koordiniranog djelovanja, prezentirani su operativni planovi održavanja javnih cesta u narednom razdoblju, a potom je u sjedištu Cestinga priređeno postrojavanje vozila i strojeva.

"Cesting održava 2.370 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta na području tri županije, što je puno te smo oformili Stožer zimske službe i napravili Operativni plan zimske službe. Imamo devet mjesta stalnih dežurstava, info centar koji radi sedam dana u tjednu, 24 sata te možemo poručiti da smo u suradnji s policijom, meteorološkim zavodom i ostalim službama spremni za zimsko održavanje cesta", rekao je direktor Cestinga Dubravko Kučinac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako je ove godine Cesting uložio 1,8 milijuna kuna za kupovinu novih strojeva i opreme, pa na raspolaganju za zimsku službu ima 67 vozila, odnosno prosječno jedno vozilo na 35 kilometara cesta. Uobičajena potrošnja soli ranijih godina bila je oko 3-3.500 tona soli, a ove godine u skladištu su osigurane zalihe soli u iznosu od 5.170 tona, ali i 20 tona kalcij klorida koji se posipa na trasu kada je temperatura niža od –10 stupnjeva.

"Možemo biti zadovoljni jer vidimo da je tvrtka Cesting spremna za zimsko održavanje cesta, i to od broja i stanja vozila i strojeva preko količina soli do spremnosti radnika. Zahvaljujući obnovi strojnog parka spremni su i za održavanje povećanog broj kilometara, a ne treba zanemariti ni podatak da Cesting održava ceste 365 dana godišnje. Dakle, ne samo u zimskom razdoblju te možemo biti zadovoljni kako kontinuirano održavaju ceste, kao i prilaze cestama i zeleni pojas uz njih", rekao je zamjenik župana Mato Lukić te pohvalio rukovodstvo i djelatnike Cestinga.

Romeo Molnar iz Služba prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske podsjetio je da u skladu sa zakonskim odredbama policija od 15. studenoga do 15. travnja pojačano nadzire korištenje zimske opreme u zimskim uvjetima. Zimski uvjeti znače da su kolnici pokriveni snijegom ili je poledica, a tada mogu prometovati samo vozila koja posjeduju propisanu zimsku opremu, dok ne smiju prometovati teretna vozila s prikolicom. Zimska oprema podrazumijeva postavljanje zimskih pneumatika na sva četiri kotača ili ljetnih s najmanjim dubinom utora od 4 milimetara te lancima pripremljenim za postavljanje na pogonske kotače. Kazne za nepoštivanje ovog propisa iznose 1.000 kuna za fizičku osobu, a od 5 do 15.000 kuna za pravnu osobu i fizičku osobu-obrtnika.

"Bez obzira na financijsku situaciju i povećanje cijena, Uprava za ceste Osječko-baranjske županije uspjela je osigurati dovoljan iznos za uspješno izvođenje programa zimskog održavanja 904 kilometara županijskih i lokalnih cesta Osječko-baranjske županije. Drago mi je vidjeti da su sve službe spremne za predstojeću zimsku sezonu", kazala je ravnateljica Uprave za ceste Osječko-baranjske županije Lejla Ševo.


Izdvojeno

Reci što misliš!