Vijesti / Osijek

pomalo neobičan ugovor

Država od veterinarske stanice iz Osijeka kupuje 7 tisuća tona kukuruza za 25% veću cijenu od tržišne

Država od veterinarske stanice iz Osijeka kupuje 7 tisuća tona kukuruza za 25% veću cijenu od tržišne
Damir Špehar/PIXSELL

Natječaj je bio objavljen potkraj listopada, a u petak u 12 sati otvorene su pristigle ponude. Odnosno, samo jedna, ona veterinarske stanice iz Osijeka

Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je ovih dana natječaj za nabavu čak 75 milijuna kilograma (75 tisuća tona) merkantilnog kukuruza u zrnu, javlja portal Danica.hr.

Procijenjena vrijednost nabave je 230 milijuna kuna bez pdv-a, što znači da je država kilogram kukuruza spremna platiti čak 3,06 kuna. Tržišni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede otkriva kako je prosječna cijena na domaćem tržištu protekli tjedan iznosila oko 2,40 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na natječaj je stigla samo jedna ponuda, i to ona Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka.  Kako piše Danica, Vetam se obvezao nabaviti traženih 75.000 tona kukuruza za 229,5 milijuna kuna bez pdv-a, i to u roku od dva tjedna od potpisivanja ugovora. Hipotetski, na razlici tržišne i prodajne cijene mogli bi na tom poslu zaraditi 40-ak milijuna kuna. Uz uvjet da su kukuruz nabavljali po tržišnim uvjetima.

Prihodi Vetama lani su su iznosili skromnih 16 milijuna kuna uz neto dobit od –  samo 875 kuna. Portal Danica, probao je kontaktirati Vetam putem interenta i telefona, ali se nitko nije javljao. Upit su poslali i Ministarstvu gospodarstva te Ravnateljstvu za robne zalihe, odgovor još nije stigao.


Izdvojeno

Reci što misliš!