Vijesti / Osijek

Predstavljena i digitalna platforma Oskar

Održan Stručni skup o samovrednovanju i osiguravanju kvalitete

Održan Stručni skup o samovrednovanju i osiguravanju kvalitete
RCK UTŠO

Cilj stručnog skupa razmjena je prakse u području samovrednovanja i razvoja sustava osiguravanja kvalitete regionalnih centara kompetentnosti, a posebno u području razvoja standarda kvalitete, digitalnih platformi, aktivnosti učeničkog vrednovanja nastavnoga procesa, karijernih centara, repozitorija završnih radova, vanjskog vrednovanja i akademisa

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek u suradnji s Visokim učilištem Algebra organizirao je u hotelu Osijek dvodnevni Stručni skup o samovrednovanju i osiguravanju kvalitete u regionalnim centrima kompetentnosti.

Tom prigodom predstavljena je digitalna platforma Oskar koja je nastala u projektu VirtuOS.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Iznimno sam zadovoljna suradnjom sa sve četiri partnerske škole. Digitalna aplikacija koju smo simbolično nazvali Oskar je aplikacija koja će vrednovati sve aktivnosti koje su nove u našoj školi. Aplikacija će obuhvatiti učeničko vrednovanje nastavnog procesa, repozitorij završnih radova naših učenika i stručnih radova naših nastavnika, što je specifičnost i po prvi put se odvija u jednoj srednjoj strukovnoj školi. Oskar također obuhvaća Akademis i rad Karijernog centra što dosad u strukovnim školama nije bio slučaj. Također, i ranije su učenici u procesu samovrednovanja koje provodimo kao srednja strukovna škola za Agenciju strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih bili anketirani u različitim pitanjima, kako bismo detektirali i otklonili pojedine probleme. Učeničko vrednovanje nastavnog procesa pak je nešto što je također novost, a odnosi se na motiviranje nastavnika i učenika za proces vrednovanja”, istaknula je Ksenija Kesegi-Krstin, koordinatorica vrednovanja i osiguranja
kvalitete u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Cilj stručnog skupa razmjena je prakse u području samovrednovanja i razvoja sustava osiguravanja kvalitete regionalnih centara kompetentnosti, a posebno u području razvoja standarda kvalitete, digitalnih platformi, aktivnosti učeničkog vrednovanja nastavnoga procesa, karijernih centara, repozitorija završnih radova, vanjskog vrednovanja i akademisa.

„Visoko učilište Algebra posjeduje veliko iskustvo u osiguravanju i uspostavljanju
mehanizama kvalitete. Radimo to proteklih 15 godina kroz rad na visokom obrazovanju i obrazovanju odraslih. Ponosni smo što možemo kroz regionalne centre kompetentnosti pomoći strukovnim školama, u ovom slučaju Ugostiteljsko – turističkoj školi u Osijeku i partnerskim školama iz Đakova, Požege, Vinkovaca i Virovitice, tijekom uspostave mehanizama kvalitete. To bi ukratko značilo da struka ima određena pravila kojima se uspostavlja proces samovrednovanja, uz pomoć standarda kvalitete koji su propisani na državnoj razini, a u slučaju regionalnih centara kompetentnosti omogućeno je da oni sami uspostavljaju standarde kvalitete. Ključ je zapravo u detektiranju nečega što je možda malo lošije, isticanje pozitivnih primjera te potom rad na unapređenju pojedinih područja“, naglasio je Domagoj Švigir, savjetnik za razvoj sustava obrazovanja u Visokom učilištu Algebra.

Ciljnu skupinu čine voditelji i koordinatori regionalnih centara kompetentnosti, ravnatelji
strukovnih škola, koordinatori samovrednovanja u školama i regionalnim centrima.

„Došli smo do točke kada trebamo osigurati proces vrednovanja našeg regionalnog centra kompetentnosti što je bitna stavka tijekom uspostave RCK. Provodimo samovrednovanje našeg centra što je možda nekad zapostavljeno i nekima se čini manje značajno, a ja bih rekao možda stavka koju ljudi ne percipiraju ozbiljno. Mi smo pak tu činjenicu prepoznali kao nešto itekako bitno i značajno jer općenito da bi uopće došli do ostvarenja nekog cilja moramo ga biti u mogućnosti vrednovati. Dakle, ocijeniti ga te prikazati rezultate do kojih smo došli. Kroz naše samovrednovanje uspostavit ćemo platformu Oskar na kojoj će se nalaziti naš Akademis, odnosno Dom učenika Ugostiteljsko-turističke škole i hostel, kao i repozitorij završnih učeničkih radova, te će krajnji rezultat naposljetku biti kako učenici prolaze kroz proces obrazovanja u našoj školi“, napomenuo je Andrej Kristek, ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta - UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

 

Stručni skup o samovrednovanju i osiguravanju kvalitete Fotogalerija

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!