Vijesti / Osijek

veliko priznanje

Osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu prestižna nagrada Kraljevine Švedske

Osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu prestižna nagrada Kraljevine Švedske
Zaklada kraljice Silvije

Između više od sto trideset kandidiranih organizacija u Europi koji se bave zaštitom djece od ovih oblika zlostavljanja i iskorištavanja samo deset je odabrano za dodjelu ove prestižne nagrade

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Zaklade švedske kraljice Silvije. Hrvatska udruga sa sjedištem u Osijeku našla se tako u društvu devet najuglednijih, najstručnijih i najkvalitetnijih svjetskih udruga kojima je imperativ zaštita dječjih prava.

"U jeku pandemije i klimatske krize, ratova i sukoba koji su u tijeku, djeca su danas ranjivija nego ikad. Suradnja i učinkovita rješenja stoga su od najveće važnosti za zaštitu djece i osiguranje njihovih prava. Organizacije koje su danas nagrađene pokazuju da je moguće postići svijet u kojem nijedno dijete nije žrtva trgovine ljudima i iskorištavanja i na taj način naglašavaju ključnu ulogu civilnog društva u zaštiti djece, kako u Švedskoj tako i u Europi", rekao je Jacob Flärdh, glavni tajnik Child10.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručni sud je imao težak zadatak, radili su zajedno tijekom cijele 2022. kako bi identificirali najbolje prakse, razvili učinkovita i trajna rješenja za zajedničke izazove i pronašli zajednički način za snažnije zagovaranje i zaštitu dječjih prava.

Zaklada kraljice Silvije u Švedskoj „Care About the Children“ za cilj ima zadovoljavanje najosnovnijih potreba djece, na temelju UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Djeca trebaju imati priliku ići u školu, dobiti kvalitetnu brigu i skrb, osjećati se sigurno i sretno tijekom odrastanja – ukratko, biti samo djeca.

Između više od sto trideset kandidiranih organizacija u Europi koji se bave zaštitom djece od ovih oblika zlostavljanja i iskorištavanja samo deset je odabrano za dodjelu ove prestižne nagrade. Među odabranima je i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, prva organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovako prestižnu nagradu.

18. listopada 2022. na Europski dan prevencije trgovine ljudima, u Kraljevskom dvoru Švedske upriličena je dodjela nagrada istaknutim organizacijama za borbu protiv trgovine i seksualnog zlostavljanja djece putem interneta. Nagrada se dodjeljuje ispred zaklade Njenog Veličanstva Kraljice Silvije, “Care About the Children” u suradnji sa Cild10 organizacijom.

Ispred Centra za nestalu i zlostavljanju djecu nagradu od Njezinog Veličanstva Kraljice Silvije primio je voditelj Tomislav Ramljak.

"Zahvalni smo na nagradi i činjenici da je ovako visoko pozicionirana institucija prepoznala naš rad. Dat će nam to dodatni poticaj za daljnja ulaganja u preventivne programe, kao i holistički pristup ovome problemu. Odgojno-obrazovne institucije, policija, specijalizirane udruge, tvrtke i državna tijela moraju zajedno raditi kako bi učinili Internet sigurnijim mjestom. Djeca koja su zlostavljana i iskorištavana putem interneta najčešće budu dugo vremena žrtve prije nego skupe hrabrost priznati i sami, pate u tišini. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se djeca osjećala sigurno prijaviti svaki oblik nasilja na internetu ako ga dožive. Za to je potreban zajednički rad cijelog društva. Ova nagrada nam je i poticaj i obveza da radimo još više i kvalitetnije u budućnosti", rekao je prilikom preuzimanja priznanja Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Dugogodišnji rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu rezultirao je pokretanjem Centra za sigurniji Internet, kao i telefonskim brojem 116 000 - međunarodnom linijom za nestalu djecu u RH. Predavanja po školama, edukacije za stručnjake, kampanje za podizanje svijesti, kao i brojne preventivne aktivnosti prepoznate su kao velika vrijednost u borbi za zaštitu djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu.

Snažan doprinos Centar je dao i u zbinjavanju reseljenih osoba iz Ukrajine, provodeći Akcijski plan Osječko-baranjske županije „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ od početka agresije na Ukrajinu do danas.


Izdvojeno

Reci što misliš!