Vijesti / Osijek

radijatori hladni

Jutarnja temperatura zraka blizu 0°C, HEP prati prognozu i čeka s uključenjem grijanja

Jutarnja temperatura zraka blizu 0°C, HEP prati prognozu i čeka s uključenjem grijanja
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jutarnja temperatura opasno se približila nuli, a rani zalazak sunca znači i hladnije noći

Približno 130 tisuća kućanstava u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću još čeka kako bi osjetili toplinu iz svojih radijatora. Ogrjevna sezona za one koji se griju putem sustava HEP-Toplinarstva još nije započela, a sudeći prema njihovom odgovoru, pitanje je i kada će to biti.

Tijekom kolovoza glasno se govorilo o poskupljenju grijanja putem toplana, ali zbog intervencije Vlade do toga ipak nije došlo. HEP će zbog tog zamrzavanja kao i zbog zamrzavanja cijene struje, prema riječima stručnjaka, izgubiti gotovo 6 milijardi kuna, od čega 1,475 milijardi otpada upravo na gubitke na toplinskoj energiji. No, čini se kako je i HEP pronašao način kako donekle uštedjeti pa je neuobičajeno u odnosu na prethodne godine pomaknut datum početka ogrjevne sezone. Zbog ovog zamrzavanja upravo je grijanje putem sustava toplane označeno kao trenutno najpovoljnije i za zimu će vam trebati oko 1.850 kuna.

struja poskupljenje
Racionalno korištenje električnih uređaja Kako uštedjeti na struji? HEP objavio savjete građanima

"U skladu s Općim uvjetima za isporuku toplinske energije uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti. Općim uvjetima nisu specificirani vremenski uvjeti koji moraju biti ostvareni za uključivanje grijanja. Slijedom toga,  HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu s istima donijeti odluku o početku uključivanja grijanja", stoji u odgovoru HEP Toplinarstvo kojeg potpisuje direktor Zdravko Zajec.

drva
rtl u josipovcu i višnjevcu Raste interes za grijanjem na drva: "U ovim nesigurnim vremenima treba tražiti ono što je sigurno"

Prema podacima DHMZ, današnja najniža jutarnja temperatura iznosila je 3.6 °C pa su se brojni građani zapitali kad se može očekivati početak sezone grijanja.

Prethodnih godina grijanje se tako palilo već krajem rujna, a tek iznimne su godine kad se to događalo početkom studenog. Tako proteklih godina bilježimo tek proteklu godinu kad se grijanje upalilo 4. studenog, dok je primjerice 2017. godine grijanje počelo s radom već 19. rujna. Potražili smo i povijesne podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda iz 2021. godine i saznali kako je za te dane pa je tako jutarnja temperatura na taj dan bila 7.6 °C dok je primjerice na prvi dan studenog prošle godine ona bila čak 14.6 °C.

Sudeći prema prognozi vremena na koju se poziva i HEP, dobra je vijest što će narednih dana ona nešto rasti. Hoće li to značiti kako se grijanje neće upaliti do daljnjeg tek ćemo vidjeti. Svakako je jedan od razloga kašnjenju i rekonstrukcija vrelovoda u sklopu velikog projekta, a proteklih dana i ti radovi su završeni.

"Strojarski radovi na projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek“ planirani za ovu godinu su završeni te je vrelovodna mreža napunjena, odzračena i spremna za početak sezone grijanja. U tijeku su građevinski radovi na sanaciji i uređenju javnih površina, koji neće utjecati na početak sezone grijanja. Radovi na ovom projektu će završiti krajem kolovoza iduće godine", dodali su iz HEP-Toplinarstvo.

Time će se povećati energetska efikasnost toplinskog sustava, smanjiti toplinski, transmisijski i hidraulički gubici te stvoriti preduvjeti za nastavak isporuke toplinske energije na pouzdan i siguran način, a druga faza tih radova predviđena je nakon završetka sezone grijanja što je do sad uobičajeno bilo u svibnju.


Izdvojeno

Reci što misliš!