Vijesti / Osijek

tehnološke inovacije

Kineski tehnološki div osnažio suradnju s osječkim Sveučilištem

Kineski tehnološki div osnažio suradnju s osječkim Sveučilištem
PR

Huawei potpisivanjem memoranduma nastavlja uspješnu suradnju sa Sveučilištem u Osijeku i fakultetima FAZOS i FERIT

Predstavnici tvrtke Huawei Technologies potpisali su tri memoranduma o suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) te Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT).

“Iznimno nam je drago što je Huawei prepoznao važnost ulaganja u obrazovanje i svojim inicijativama pokrenuo partnerstvo sa Sveučilištem u Osijeku kao i fakultetima FAZOS i FERIT. Raduje nas ova suradnja i veselimo se svim budućim projektima”, rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj memoranduma je nastavak suradnje u svrhu digitalne transformacije Hrvatske u kojoj Huawei sudjeluje dugi niz godina pokretanjem edukacijskih projekata poput Seeds for the Future za studente tehnoloških fakulteta i 1000 Dreams za učenike osnovnih i srednjih škola koji potiču razvoj ICT talenata i omogućuju im sticanje novih znanja i iskustava.

Prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek osvrnuo se na važnost suradnje:

 „Kako bi naši studijski programi bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, ključna nam je učinkovita suradnja s tvrtkama. Suradnja s tvrtkom Huawei Technologies jedan je od uspješnih primjera suradnje kojom nam je omogućeno cjeloživotno obrazovanje naših nastavnika i edukacija studenata u području najnovijih ICT tehnologija. Uz osiguravanje pristupa navedenim programima edukacije, Huawei će stipendirati naše studente na diplomskom sveučilišnom studiju Elektrotehnika, smjer Komunikacije i informatika, izborni blok Mrežne tehnologije, čime će se dodatno popularizirati područje informacijskih i komunikacijskih tehnologija”.

Inspirirani potencijalima koje otvaraju napredne tehnologije u svim dijelovima gospodarstva i društva, Huawei je u Hrvatskoj pokrenuo i edukacijsko - stipendijski program Huawei for Digital Slavonia kojim žele promovirati upotrebu novih znanja i tehnologija u poljoprivredi. U sklopu projekta, Huawei je stipendirao sve studente prve generacije novog sveučilišnog programa Digitalna poljoprivreda u suorganizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), ali i omogućio dodatnu naprednu edukaciju profesora i mladih znanstvenika FERIT-a. Ukupna sredstva dodijeljenih stipendija iznosila su 60.000 eura.

„Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek nastoji biti lider u području precizne poljoprivrede i razvijati nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji. Aktivno sudjelujemo u digitalnoj transformaciji društva i ruralnog prostora. Također, želimo biti lideri u upravljanju prirodnim resursima i obnovljivim izvorima energije. Kako bi razvili održive sustave poljoprivredne proizvodnje, potrebno je dodatno uložiti napore u stjecanje znanja i kompetencija. Tvrtka Huawei prepoznala je naše napore i dodatno nas potaknula da istraživanja usmjerimo prema inovativnim rješenjima u poljoprivredi“, istaknuo je prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Povodom potpisivanja memoranduma, Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska kazao je:

“U Huaweiju intenzivno radimo na tehnološkim inovacijama na domaćem tržištu. Iznimno sam zahvalan što ćemo potpisivanjem ovih memorandoma potvrditi nastavak uspješne suradnje sa Sveučilištem u Osijeku te fakultetima FAZOS i FERIT. Želimo unaprijediti postojeće projekte, kao i razvijati nove kako bismo pridonijeli razvoju edukacije ICT talenata i digitalne transformacije u Hrvatskoj”.

Jačanje suradnje između Huaweija i akademske zajednice pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, a Huawei će nastaviti razvijati svoje projekte Seeds for the Future, 1000 Dreams, Huawei for Digital Slavonija, kao i ostale stipendije i edukativne projekte koji potiču razvoj mladih ICT talenata u svim dijelovima Hrvatske.


Izdvojeno

Reci što misliš!