Vijesti / Osijek

veze s slavonijom

Kraljica imala i osječke krvi, a budući kralj vozio se tramvajem i uživao u fišu

Kraljica imala i osječke krvi, a budući kralj vozio se tramvajem i uživao u fišu
Davor Javorovic/PIXSELL

Veze kraljevske obitelji s našim krajem vrlo su duboke

Bogata povijest kraljevske obitelji može se podijeliti na dvije etape. Onu prije kraljice Elizabete i onu nakon njezinog ustoličenja. Veze koje je proširila po cijelome svijetu i vlastitoj zemlji još će se dugo pamtiti pa nije čudo kako danas Britanija tuguje, a mi ćemo se prisjetiti što to kraljicu i njezinu obitelj veže za Osijek i Slavoniju.

Jedini posjet kraljice bivšoj Jugoslaviji vezan je i uz Slavoniju, točnije Đakovo gdje je kraljica posjetila tad već slavne ergele lipicanaca. Svega se danas prisjetila i Državna ergela Đakovo i izrazila sućut kraljevskoj obitelji zbog smrti njihove drage gošće čiji je posjet zapisan znatnim slovima u povijest ergele. 

princ_charles_vojkvotkinja_cami Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, ono što malo ljudi zna jest krvna povezanost kraljevske obitelji s Osijekom. Naime, daleki pradjed, do jučer princa Charlesa, a uskoro kralja Charlesa III., te pradjed kraljice Elizabete II., bio je Franz von Teck koji se rodio i jedan dio života proveo upravo u našem gradu.

Franz_von_Teck
SKIDAMO PRAŠINU: Znate li da je u Osijeku rođen pradjed britanske kraljice?!

Sve to zasigurno je znao i Charles kad je posjetio Osijek u ožujku 2016. godine zajedno s njegovom suprugom Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla. Susreli su se oni tad s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a kao prigodni poklon iz Osijeka su ponijeli i potpisani dres NK Osijeka, a Charles je postao i počasni član fan kluba NK Osijeka. 

Nakon Osijeka posjetili su i Baranju te Đakovo kamo se uputila samo vojvotkinja.

vojvotkinja-djakovo
Vojvotkinja Camilla u Đakovu mazila konje, a princ Charles u Kopačkom ritu uživao u ribljem paprikašu
Princ-Charles1
Princ Charles na dar dobio sliku umjetnika D. Županovića

Kralj je u Baranji uživao i u našem specijalitetu, fiš paprikašu. Kraljevska obitelj svog putovanja prisjetila se na kraju te iste godine i to s "najsvečanijom božićnom čestitkom ikad". Oni su tako sretan Božić zaželjeli fotografijom iz Osijeka, a na njoj su osim vojvotkinje i tad princa bili i članovi HKUD Osijek 1862 u svečanim nošnjama.

Veze kraljevske s našim krajem tako su jako duboke, a na Osijeku i Slavoniji je da iste u budućnosti njeguju i produbljuju.

kraljevska-obitelj-u-osijeku
Charles i Camilla u Osijeku uživali u domaćim proizvodima, princa impresionirala razina znanja engleskog

 


Izdvojeno

Reci što misliš!