Vijesti / Osijek

vrijeme prilagodbe

Kacige nisu IN: Tjedan dana od novog zakona, istog se gotovo nitko ne pridržava

Kacige nisu IN: Tjedan dana od novog zakona, istog se gotovo nitko ne pridržava

Prošetali smo Osijekom i provjerili jesu li građani upućeni u promjene zakona i zašto se većina njih istog (zasad) ne pridržava

Prije tjedan dana na snagu su stupile promjene Zakona o sigurnosti na cestama, a mi smo odlučili provjeriti pridržavaju li se određene skupine sudionika u prometu novih pravila.

Obavezne kacige, vožnja bez slušalica, vožnja biciklističkom stazom i druge promjene najznačajnije su utjecale na vozače osobnih prijevoznih sredstava, odnosno prema novom Zakonu to je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 'kubika' ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h. Prije svega to su vozači romobila, bicikla i roleri kakvih je u Osijeku iznimno velik broj.

Light lockdown u Osijeku
donosimo najvažnije promjene Od danas na snazi nova pravila u prometu: Kazne za prekoračenje brzine duplo veće!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi vozači takvog vozila moraju imati kacigu, a ne samo mlađi od 16 godina kao kod vožnje bicikla. No, moraju voziti biciklističkom stazom, a ako ih nema, trebaju se kretati polako po nogostupu te tzv. zonama smirenog prometa. U prvim danima od kako su izmjene stupile na snagu čini se kako se gotovo ništa nije promijenilo. 

Prošetali smo Osijekom i provjerili jesu li građani upućeni u promjene zakona i zašto se većina njih istog (zasad) ne pridržava.

"Znam za novi zakon, ali me zasad policija nije zaustavila. Kad me prvi put zaustave, nadam se da će me upozoriti i oprostiti mi", kaže nam sa smiješkom romobilist Petar kojeg smo zatekli u vožnji preko središnjeg osječkog trga.

Provjerili smo i prodaju li se pojačano kacige u dvije trgovine biciklističke opreme, ali je odgovor u obje kako zasad ne bilježe posebno povećanu potražnju i istu očekuju tek krajem ljeta povratkom građana s godišnjih odmora. No, kažu i kako se građani raspituju oko kupovine kacige od kojih ih odvrati cijena od nekoliko stotina kuna uz opasku kako će ipak radije riskirati kaznu.

Često je upravo policija u Osijeku bila ta koja je iznimno revno izvršavala zakon o sigurnosti u prometu i to posebno s aspekta "udara" na bicikliste no čini se kako zasad i oni miruju i promatraju kako će se građani prilagoditi izmjenama zakona. 

Djecu je sramota nositi kacigu

U gradu smo sreli i roditelja jednog djeteta koji su oboje vozili bez kacige iako je ista obavezna za djecu do 16 godina, a na naše pitanje zašto je tomu tako, roditelj nam je pomalo zabrinjavajuće odgovorio.

"Moje dijete skida kacigu kad naiđe na prijatelje jer oni kacigu ne nose. Kaže kako joj je neugodno pred prijateljima. A i vrućina je pa..." govori nam roditelj.

Ipak, ima onih i koji se zakona pridržavaju. 

"Dok nisam prvi put pao s romobila u gradskoj gužvi i meni je kaciga bila smiješna, ali sam ju nabavio još i prije nego je snagu stupio novi zakon. Da mi je ugodno u njoj - nije, ali sam svjestan kako je tanka granica između bezbrižne vožnje i pada pa ju nosim", kaže nam Marko.

Građani su pak jednoglasni i u komentarima kako bi za kvalitetnije provođenje zakona trebalo poboljšati i infrastrukturu za vozače osobnih prijevoznih sredstava i tako olakšati kretanje ovih skupina vozača kojih je zbog povećanja cijena goriva, ali i promjena načina života sve više.


Izdvojeno

Reci što misliš!