Vijesti / Osijek

rijeka ili pustinja?

Drava kod Osijeka danas na -155 cm, opasno blizu povijesno najnižem vodostaju

Drava kod Osijeka danas na -155 cm, opasno blizu povijesno najnižem vodostaju
Dubravka Petrić/PIXSELL

Povijesno najniži vodostaj Drave u Osijeku zabilježen je 2003. godine te je iznosio -168 cm

Uslijed nesnosnih vrućina i manjka oborina, rijeka Drava se kod Osijeka povukla iz dijela korita. Prema podacima Hrvatskih voda, u nedjelju u 13 sati vodostaj Drave na DHMZ-ovoj postaji u Osijeku iznosio je -155 cm, što je pad od 9 cm u odnosu na subotu.

Povijesno najniži vodostaj Drave u Osijeku zabilježen je 2003. godine te je iznosio -168 cm, dok se 1985. bio spustio na -166 cm. Lanjske jeseni u jednom je trenutku tajođer iznosio -154 cm.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na mjernoj postaji Hrvatskih voda, uzvodno od one DHMZ-ove, Dravin vodostaj je u nedjelju u 14 sati iznosio -71 cm i takav je već danima.

"Ova naša suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otiče pa se javljaju poplave u gradovima…”, kazao je u nedjelju meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 televiziju.

Također, puna dva mjeseca bez kapi kiše prepolovit će i urod povrća na slavonskim poljima. Zbog ekstremno visokih temperatura plodovi naglo dozrijevaju te su neujednačeni, a zbog ožeglina od sunca propadaju, suše se. U plastenicima temperature premašuju 50 Celzijevih stupnjeva, povrtlari troše velike količine vode za zalijevanje, ali problem je i što izvori iz kojih natapaju polja – poput onog u koritu Orljave, samo što nisu presušili. Vrelina je takva da od ožeglina stradavaju rajčice i paprike i na otvorenom i u plasteniku…

Pogledajte fotografije Drave od neki dan kad je vodostaj bio nešto viši, odnosno -138cm:

Niski vodostaj Drave, srpanj 2022. Fotogalerija


Izdvojeno

Reci što misliš!