Vijesti / Osijek

spremno za provedbu

Osječki Zoo: Predstavljen novi projekt izgradnje oporavilišta za divlje životinje

Osječki Zoo: Predstavljen novi projekt izgradnje oporavilišta za divlje životinje
Unikom Osijek/Facebook

Cilj projekta je izgradnja prostora za izolaciju i smještaj životinja, te prostorije veterinarske ambulante

U osječkom ZOO hotelu održana je konferencija „Brinemo za životinje. Svaka jedinka je važna!“, na kojoj je predstavljen projekt izgradnje oporavilišta za divlje životinje. Projekt vrijedan šest i pol milijuna kuna provodi osječki Unikom, a najveći dio sredstava osiguran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Cilj projekta je izgradnja prostora za izolaciju i smještaj životinja, te prostorije veterinarske ambulante, koji će omogućiti životinjama razvoj otpornosti i koordinacije, te povrat letnih i lovnih sposobnosti. Realizacija projekta započela je u listopadu 2020. godine, a završetak je planiran za travanj 2023.

„Kroz ovaj projekt izgradit ćemo novi objekt u kojem ćemo imati mogućnost pomoći životinjama koje su ozlijeđene u prirodi. Uz objekte za oporavak, izgradit će se i pet nastambi za prihvat i smještaj životinja, hladnjača i skladište hrane, te će se nabaviti specijalizirana vozila za prijevoz hrane.“ – izjavio je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

U sklopu projekta provodit će se i edukacija šire javnosti o tome kako se odnositi prema ozlijeđenim životinjama koje su pronađene u prirodi. Do sada su organizirane edukativne radionice za djecu svih uzrasta, studente i opću populaciju, a uz kampanju putem društvenih mreža izradit će se i online edukativni priručnici.

Aktivnost edukacije stanovništva o brizi za životinjama posebno je pohvalio zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin: "Važno je što razvijamo svijest o potrebi očuvanja okoliša i divljeg svijeta oko nas. Smatram to i civilizacijskim dosegom. Posljednjih godina se i u Hrvatskoj počela širiti svijest o zaštiti okoliša, te sam uvjeren kako će i ovaj projekt tome dodatno pridonijeti“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U sklopu aktivnosti širenja svijesti javnosti o očuvanju vrsta koje se zbrinjavaju u oporavilištu, uspostavljena je suradnja s Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji je izradio priručnike i program edukacije, te s Poljoprivrednom i veterinarskom školom i Prirodoslovnom gimnazijom Ruđer Bošković iz Osijeka u kojima će se provoditi edukacije.
 


Izdvojeno

Reci što misliš!