Vijesti / Osijek

predsjednik sabora

Jandroković u Osijeku: "Ušli smo u razdoblje kad istok Hrvatske, posebno OBŽ i grad Osijek, gospodarski rastu"

Jandroković u Osijeku:
Davor Javorović/PIXSELL

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je kako prekjučerašnji posjet predsjednika Vlade i jučerašnji predsjednika Hrvatskog sabora govori kolika se pozornost daje istoku Hrvatske, Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković jučer (2. srpnja 2022. godine) u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku sastao se sa županom Ivanom Anušićem, gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Radićem i njihovim suradnicima.

Na radnom sastanku bila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te saborski zastupnici Goran Ivanović i Stipan Šašlin. Razgovarali su o projektima koji se razvijaju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, ukupnom stanju gospodarstva te projekcijama budućeg rada i života na ovom području. Nakon sastanka, predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, župan Anušić, gradonačelnik Radić i ministrica Tramišak obišli su gradilišta Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatski sabor je vrlo bitan za funkcioniranje jedinica lokalne i regionalne samouprave. Tako je niz bitnih i dobrih odluka na razini Sabora doneseno i za područje istočne Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a jedna od njih je izmjena statističkih regija kojom smo napokon iz statističke regije, gdje smo bili sa Zagrebom, ušli u Panonsku regiju, što nam omogućava bolji i kvalitetniji razvoj projekta kroz EU i kroz sve što činimo", rekao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je važnost projekta poput Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, koje gradi Županija u partnerstvu s Gradom Osijekom, a uz sufinanciranje sredstvima europskih fondova, Vlade RH, MRRFEU i Ministarstva poljoprivrede. Projekt Regionalnog distribucijskog centra OBŽ vrijedan je 107 milijuna kuna, a već u rujnu ove godine počet će s radom. Temeljni smisao njegova rada bit će osiguranje potpore malim proizvođačima voća i povrća kako bi njihovi proizvodi postali  konkurentni. U prosincu će završiti i gradnja prve faze Gospodarskog centra, investicija vrijedna 70 milijuna kuna, kojom se dobiva novi moderni sajamski prostor, ali i institucije za potporu gospodarstvu. Već u prvoj fazi imat će 5.000 m2 zatvorenog i 15.000 m2 otvorenog prostora.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je kako prekjučerašnji posjet predsjednika Vlade i jučerašnji predsjednika Hrvatskog sabora govori kolika se pozornost daje istoku Hrvatske, Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku.

milijardu kuna ulaganja Plenković u Osijeku: "Pokazali smo sinergiju nacionalne, županijske, gradske i općinske razine"

"Predsjednika Hrvatskog sabora informirali smo o aktualnim projektima na području grada Osijeka koji su vrijedni više od milijardu kuna, što do sada nikada nije bilo u tom obujmu, kao i dobrim gospodarskim i demografskim pokazateljima", rekao je gradonačelnik te zahvalio predsjedniku Sabora na potpori u tim aktivnostima.

"Uvijek je lijepo razgovarati o projektima koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, o svim pozitivnim pomacima koji su napravljeni posljednjih nekoliko godina te velikoj suradnji lokalne i regionalne razine, Vlade i Hrvatskog sabora. Brojke su zaista impresivne, a projekti u gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi, u zdravstvu i školstvu i svim javnim segmentima vrijedni su 7,6 milijardi kuna i potrebni da bi bolje i kvalitetnije živjeli. Ovo je bila i prilika za razgovor o budućnosti i svemu što zajedno želimo postići. Istok Hrvatske već je promijenio svoju vizuru o regiji koja može biti propulzivnija i progresivnija u svom gospodarskom razvoju te biti atraktivno mjesto za privlačenje stanovnika na ovo područje. Čekaju nas i nove prilike u vezi korištenja fondova EU u narednom razdoblju, iz NPOO i višegodišnjeg financijskog okvira do 2027. godine. Naime, završen je proces programiranja i jučer je poslan partnerski sporazum na suglasnost i odobrenje Europskoj komisiji. Dakle, nova sredstva i prilike nas čekaju, otvorili smo nove mogućnosti i za poduzetnike i gospodarstvenike, uz veće postotke podrške svima koji ovdje žele započeti svoje poslovanje, kao i mogućnost da najvažnije gospodarske grane s istoka Hrvatske dobiju priliku za snažniji rast i razvoj", kazala je ministrica Nataša Tramišak.

FOTO: OBŽ

"Nakon dugih godina u kojima su Slavonija i Osječko-baranjska županija doživljavani na negativan način, što zbog političke nestabilnosti, odlazaka ljudi i gospodarske stagnacije, čini se, a to potvrđuju i brojke, da smo sada ušli u razdoblje u komu istok Hrvatske, osobito Osječko-baranjska županija i Grad Osijek rastu. Brojke su ohrabrujuće, velika sredstva iz fondova EU i državnog proračuna slijevaju se na područje ove županije i Osijeka te naravno imaju izravne posljedice na kvalitetu života ljudi. Riječ je o desecima i stotinama milijuna kuna za pojedine projekte, i to više nisu samo priče nego konkretni projekti, od kojih smo danas dva obišli. Osječko-baranjska županija i Grad Osijek izvrsni su primjeri da se mogu promijeniti trendovi te od onog što je nekad bilo negativno učiniti itekako pozitivne priče", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Govorio je i o sinergijskom učinku u suradnji gradova i općina.

"Kada imate političku stabilnost, kada grad i županija dobro funkcioniraju, tada je suradnja i prema državnoj razini puno snažnija, te kada imate ljude koji to razumiju kao što je ministrica Tramišak, onda se to zaista pretvara u konkretne financijske projekte i učinke. Zaista, mogu samo pohvaliti župana Anušića i gradonačelnika Radića i njihove suradnike te poželjeti da i dalje rade kao do sada", kazao je.


Izdvojeno

Reci što misliš!