Vijesti / Osijek

kasnio 83 minute

Nakon 30 godina čekanja i dugih 14 sati vožnje u Split stigao direktni vlak iz Osijeka

Nakon 30 godina čekanja i dugih 14 sati vožnje u Split stigao direktni vlak iz Osijeka
Miranda Cikotic/Pixsell

Vlak će voziti noću, a prva vožnja kasnila je i u polasku i u dolasku

Sezonski noćni vlak iz Osijeka i Vinkovaca do Splita stigao je u subotu na splitski željeznički kolodvor s 83 minute zakašnjenja zbog tehničkih poteškoća u Zagrebu, a njime je u Split doputovalo tristotinjak putnika.

Vlak će iz Osijeka i Vinkovaca do Dalmacije prometovati svaki dan do 29. kolovoza, a prvi je to direktni vlak između ovih gradova nakon dugih 30 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zadnji vlak iz Osijeka prema Splitu išao je devedesetih godina te smo ovim projektom smo pokušali povezati cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Tako smo povezali svih pet slavonskih županija prema Dalmaciji i omogućili hrvatskim građanima da na ovaj način mogu kvalitetno putovati željeznicom", rekao je pri dočeku vlaka predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a prenosi HINA.

Prema voznom redu, vlak će svakog dana polaziti iz Osijeka u 20 sati, a na krajnjem bi odredištu u Splitu trebao biti u 8,42 sata. Iz Splita će, pak, kretati u 22,06, a u Osijek bi trebao stizati u 11,36 sati.

Prva vožnja nije najbolje prošla jer je vlak u Split, a zbog poteškoća u Zagrebu, kasnio 83 minute, dok je u dolasku u Osijek kasnio 17 minuta. Ukić se pak nada kako će se u budućnosti ova vremena smanjiti odnosno kako ih neće biti.

"Istok Hrvatske ponovno će željeznicom biti povezan s Dalmacijom zahvaljujući čemu će naši sugrađani imati dodatnu mogućnost dolaska do jadranske obale. Put je nešto duži no uz sve osigurane pogodnosti, poput restorana i vagona s ležajevima, on će ipak biti ugodniji", rekao je zamjenik župana Osječko-baranjskog Mato Lukić.

U vlaku iz Osijeka putnici mogu kupiti kartu za spavaći vagon, vagon s ležajima i vagon sa sjedalima, a u vlaku iz Vinkovaca za vagon s ležajima i vagon sa sjedalima, uz mogućnost prijevoza bicikala na relaciji Vinkovci – Split. U sastavu vlaka iz Osijeka bit će i vagon-restoran. Vlakovi se u Zagrebu spajaju i nastavljaju vožnju kao jedan vlak do Splita. Putnici mogu putovati i prema Šibeniku, uz presjedanje u Perkoviću. Djeca i učenici u vlaku se prevoze besplatno.

FOTO: OBŽ


Izdvojeno

Reci što misliš!