Vijesti / Osijek

milijardu kuna ulaganja

Plenković u Osijeku: "Pokazali smo sinergiju nacionalne, županijske, gradske i općinske razine"

Plenković u Osijeku:
OBŽ

Tema razgovora bili su projekti koji se realiziraju i koje grad i županija planiraju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ovoga petka u Osijeku se sastao s gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem, a sastanku je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Potom su razgledali središnji trg u Tvrđi, koja je obuhvaćena cjelovitom obnovom i rekonstrukcijom kao povijesna gradska jezgra. Obišli su i novi studentski paviljon Sveučilišnog kampusa, gdje ih je dočekao rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac te predstavnici studenata i Studentskog centra Osijek.

Nakon sastanka gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je premijeru Plenkoviću na posjeti najvećem gradu na istoku Hrvatske, a osobito na podršci u ulaganjima na ovom području, čija je trenutna vrijednost više od milijardu kuna. Najveća ulaganja su u infrastrukturne projekte, a najveći dio se financira iz fondova EU, na čemu posebno zahvaljuje ministrici Tramišak. Pohvalio je suradnju s Osječko-baranjskom županijom, državnim poduzećima i ministarstvima te naravno Vladom. Zaključio je riječima da Grad Osijek nakon 10 godina prvi puta ima veći broj useljenih nego iseljenih stanovnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tema današnjeg razgovora bili su projekti koje realiziramo i planiramo, a to je tema koja i mene i gradonačelnika najviše zanima i čime se najviše bavimo od kako smo stupili na sadašnje dužnosti. Projekti poput RDC-a i Gospodarskog centra, obnove Tvrđe, pročišćivača, promenade, Koridora 5c i niz drugih su projekti koje realiziramo samostalno, u partnerstvu ili Vlada s ministarstvima i nacionalnim tvrtkama. Puno je EU projekata, više od 7,5 milijardi kuna je ugovoreno ili će biti realizirano na području Osječko-baranjske županije. Imamo konkretne projekte i pokazatelje, odličnu suradnju s Vladom i ministarstvima, pa se sada i statistički potvrđuje napredak ovog područja u svakom pogledu, pa i u demografiji, u povratku. Građani koji su prije desetak godina otišli izvan granica RH danas se polako vraćaju i pokušavaju svojim znanjem, sredstvima i iskustvima započeti ovdje svoj život u poduzetništvu, obrtništvu, OPG, turizmu. Iz Osječko-baranjske županije i s istoka Hrvatske sada uglavnom stižu dobre vijesti, i to zahvaljujući suradnji, zajedništvu, sinergiji i radu na promicanju svih pozitivnih trendova u OBŽ i na istoku Hrvatske", rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak naglasila je da je više od 7,6 milijardi kuna ugovoreno na području županije, a za području Osijeka 3 milijarde kuna europskih strukturnih i investicijskih fondova te da su u posljednjih 6 godina vidljivi rezultati ostvareni u gospodarskoj, društvenoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, ali i ulaganjima u znanost i obrazovanje.

"Planovi industrijske tranzicije regija odobreni su u novim operativnim programima za razdoblje do 2027. godine i vesele nas nove prilike, posebice u gospodarskom smislu", dodala je.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom i podacima o realiziranim projektima. Nakon navođenja projekata poput obnove osječke Tvrđe, luke rasutih tereta, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, nabave vozila javnog prijevoza, uređenja Promenade, projekta revitalizacije OLT-a, završetka Koridora 5c i drugih, poručio je: "To govori da smo u proteklom razdoblju u našem mandatu u sinergiji nacionalne, županijske, gradske i općinske razine, kroz okvir Projekta Slavonija, korištenje europskih sredstva i dobru suradnju s javnim poduzećima napravili vidljive iskorake za Slavoniju."


Izdvojeno

Reci što misliš!