Vijesti / Osijek

pilot projekt

Sljedeće godine u Osijeku punjači za električne automobile na stupovima javne rasvjete

Sljedeće godine u Osijeku punjači za električne automobile na stupovima javne rasvjete
PR

Zagrebačka tvrtka Smart Energy, koja je dio M SAN grupe jučer je predstavila projekt

Tvrtka Smart Energy, koja je dio M SAN grupe, jučer je u promet pustila prvu punionicu na stupu javne rasvjete s dostupnom snagom od 3.5 kW, a budući da je još uvijek u testnoj fazi, njezino je korištenje zasad dostupno bez plaćanja i to putem aplikacije PlugSurfing. Prvi priključak omogućen je na području Zagreba (Buzin), a planira se brzo širenje projekta.

Riječ je o projektu širenja infrastrukture za električna vozila koji je pokrenula udruga za e-mobilnost Strujni krug, a kojim bi se u narednih desetak godina trebalo postaviti više od 100 tisuća punjača diljem hrvatskih gradova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U projekt su se uključili i drugi hrvatski gradovi, a među njima je i Osijek u kojem se planira montaža sljedeće godine. Ukupno će se odraditi 200-ak stupova u svim gradovima, a radi se o sporom punjenju, a sve je objasnio Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug: "Ugradnja punjača u rasvjetne stupove izuzetno je jeftino i jednostavno rješenje problema za građane koji svoja vozila parkiraju na javnim parkiralištima. Ti punjači su 15 do 100 puta jeftiniji od dosadašnjih rješenja i ne zahtijevaju dedicirane parkinge za električna vozila. Vozila se na njima pune tijekom cijele noći ili tijekom radnog vremena te se u tom periodu baterija nadopunjuje za 200 do 300 km što je dovoljno za 99 posto njihovih potreba."

Nakon testnog razdoblja plan je njihovo korištenje naplaćivati, ali cijene punjenja ne bi bile previsoke jer je cilj da ovako sporije punjenje ostane prihvatljivo za sve korisnike.


Izdvojeno

Reci što misliš!