Vijesti / Osijek

denis tretinjak

Osječanin na čelu NATO divizije koja će čuvati sigurnost srednje Europe

Osječanin na čelu NATO divizije koja će čuvati sigurnost srednje Europe
MND-C

Mjesto zapovjednika je rotacijsko između država osnivačica, a hrvatskom predstavniku mandat istječe naredne godine tijekom ljeta

Hrvatski general-bojnik, Osječanin Denis Tretinjak, na čelu je NATO-ove divizije čiji je zadatak očuvanje sigurnosti srednje Europe.  Kako piše Jutarnji list, riječ je multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu Centar (HQ MND-C) stacioniranom u mađarskom Szekesfehervaru koje je integrirano u NATO strukturu.

Mjesto zapovjednika je rotacijsko između država osnivačica, a hrvatskom predstavniku Denisu Tretinjaku mandat istječe naredne godine tijekom ljeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tretinjak je prije ove funkcije bio zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade te nakon toga načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Zemlje osnivačice ove međunarodne vojne organizacije su Mađarska, Hrvatska i Slovačka, a zemlje koje su potpisale Memorandum o suglasnosti (MOU) su Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska i Turska. Slovenija je, pak, najavila kako će se u dogledno vrijeme i ona pridružiti.

Uspostava Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar proizašla je, navode u MORH-u, iz zajedničkog interesa za otpornost, sigurnost i obranu srednje Europe s ciljem jačanja regionalne obrambene suradnje, ali i da se doprinese sveukupnoj sigurnosti Saveza.

Divizija je pod Operativnim zapovijedanjem (OPCOM) Vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i može biti angažirana od strane NATO-a i raspoređena u mirnodopskim i kriznim operacijama te u sukobu i to putem vježbi ili operativnih zadaća, a u skladu sa standardnim procedurama NATO-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!