Vijesti / Osijek

radovi napreduju

Radovi na "Čepinskoj" napreduju, ulaz u grad potpuno će se promijeniti

Radovi na
Davor Javorovic/PIXSELL

Važna prometnica za grad Osijek uspješno se realizira novcem iz Europske unije

U Osijeku je danas održana uvodna konferencija projekta izgradnje podvožnjaka u ulici Bogdana Leopolda Mandića u Osijeku. Konferenciji su prisustvovali predstavnici grada, županije te Vlade Republike Hrvatske. Projekt je to financiran novcem iz Europske unije, a radovi na prometnici koja je jedna od žila kucavica grada u uznapredovaloj su fazi.

Gotovo da nema građana Osijeka koji barem jednom nije čekao prolazak vlaka u ovoj ulici, a projekt je ovo koji se dugo najavljivao, dok se sad napokon i realizira. Završetkom projekta sredinom 2023. godine ulaz u grad potpuno će se promijeniti, dva nova mosta, podvožnjak i nove prometnice omogućiti će znatno bezbrižniji prolazak čak 25 tisuća vozila koliko je svakodnevno prometovalo ovom cestom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Danas ovdje svjedočimo ostvarenju želja i potreba generacija i generacija Osječana. Bio je san više od 50 godina svih Osječanki i Osječana i konačno ćemo ga dobiti krajem iduće godine. Zahvaljujem se izvođaču koji radove izvodi sukladno dinamici kako je planirano. Možemo reći da će ova ulazna transverzala koja spaja Osijeka sa Čepinom i Đakovom konačno biti riješena. Ako uzmemo u obzir koliki su se prometni čepovi ovdje stvarali zbog broja vozila i vlaka koji je prolazio, to je dnevno stvaralo zastoj od 2,5 sata. Dakle, znamo koliko je bitno da se riješi taj podvožnjak. Ukratko, podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku, ispunjava san generacija i generacija Osječana i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek i ja bih rekao da će biti najljepši ulaz u Grad Osijeka, a Osječane će koštati ukupno nula kuna“, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Radovi na izgradnji podvožnjaka "Čepinska" Fotogalerija

Radove je posjetio i ministar  mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog važnog projekta: "Mi smo u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU osigurali sredstava. Grad Osijek je pripremio projekt, nadgleda i provodi projekt  na terenu na čemu čestitam gradonačelniku Ivanu Radiću jer ovaj projekt rješava usko grlo, tu crnu točku na samom ulazu u Grad i sigurno da će s aspekata sigurnosti i funkcionalnosti prometa ovaj podvožnjak iznimno puno doprinijeti prometnoj infrastrukturi u Osijeku. Mi u Osijeku provodimo i projekt obnove tramvajske infrastrukture koji je u tijeku, njegova vrijednost je preko 200 milijuna kuna po istom načelu europskog financiranja. Provodimo obnovu željezničkog kolodvora koji je vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Tu osobito čestitam županu Ivanu Anušiću koji je neumoran u pripremi i realizaciji tih projekata. To se vidi na terenu i kada pogledamo Osječko-baranjsku županiju onda možemo reći da prednjači po prometnim investicijama.“

S obzirom da su sredstva za gradnju u 100-postotnom iznosu stigla iz Europske unije, na konferenciju je stigla i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

„Zadovoljstvo mi je pratiti realizaciju i dinamiku i oblizati sva ova gradilišta koja se realiziraju na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Zahvaljujem se na suradnji sa resornim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture što su posljednjih godina prepoznali važnost ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Osijeka i cijele naše Županije te niz projekata koji se sufinanciraju iz sredstava fondova EU, ali i iz sredstava resornog ministarstva kako bi se ti projekti lakše i brže realizirali. Važno je spomenuti da je dinamika realizacije svih projekata na području Grada itekako vidljiva, da prate ona j tijek kojim su se ugovorom obvezali te je izgledno da će sve projekte izvršiti u zadanim rokovima. Kada govorimo o prostoru Osječko-baranjske županije i cijelom području, više od 7 milijardi kuna ugovoreno je različitih europskih strukturnih investicijskih fondova. Na području Grada Osijeka taj iznos je 2,7 milijardi kuna. Zahvaljujući sinergiji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije sa svima nama u Vladi RH u posljednjih godinu do dvije dana ugovoreno je ukupno 134 projekta na području Osijeka vrijednosti više od 730 milijuna kuna. To je pokazatelj i govori koliko se zaista ozbiljno i strateški promišlja, kakva vizija postoji i od strane župana i gradonačelnika da ovo područje učine razvijenim, boljim i kvalitetnijim mjestom za život. Gledamo i u naredno razdoblje, 6 do 7 godina, a već smo utrli dobar put da u maksimalnoj mjeri iskoristimo sve ove strateške projekte koji su pred nama“, rekla Tramišak.

"Podvožnjak će svakako olakšati funkcioniranje pristupa Gradu Osijeku i funkcioniranje Grada. Grad Osijek je danas Grad koji se intenzivno razvija, gospodarski, prometno, demografski. Ovaj južni ulaz u Osijek je bio problematičan zbog uskog grla i zastoja koji su se stvarali na pružnom prijelazu. Ovo je projekt koji smo dugo svi iščekivali, ne samo Osječani, nego svi mi sa istoka Hrvatske. Zajedničkim snagama svi mi koji smo danas ovdje smo pokrenuli izgradnju ovog podvožnjaka koji uspješno napreduje", rekao je na kraju župan Ivan Anušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!